luni, ianuarie 20, 2025
AcasăSocialCâte tipuri de plastic există și cum se reciclează corect acestea? Ieșenii...

Câte tipuri de plastic există și cum se reciclează corect acestea? Ieșenii primesc informații utile de la Salubris

[ad_1]

Compania municipală de salubritate dorește să încurajeze și să ajute ieșenii să recicleze corect. Puțini știu însă că sunt folosite mai multe tipuri de plastic, acestea necesitând o anumită atenție la momentul reciclării.

Salubris prezintă, pentru cei care doresc să recicleze corect, cum pot fi identificate diversele tipuri de plastic pe care le regăsesc ca fiind recipiente ale produselor pe care le folosesc. Cel mai important aspect de urmărit pe eticheta ambalajelor din plastic este simbolul în formă de triunghi, care prezintă tipul de plastic folosit.

Cum se identifică diversele tipuri de plastic

La produsele din plastic găsim pe etichetele acestora un simbol de formă triunghiulară și câteva dintre notațiile adiționale ale acestuia. Acesta arată în ce mod se poate sau nu recicla produsul din material plastic.

“Simbolul triunghiului format din săgeți pe care îl regăsim pe recipientele și produsele din plastic nu înseamnă neapărat faptul că acestea sunt reciclabile, ceea ce contează cu adevărat este numărul (de la 1 la 7) reprezentat în interiorul simbolului. Scopul acestor numere este de a ajuta la identificarea tipului de plastic folosit pentru realizarea produsului, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile. Înțelegerea celor 7 coduri face ca procesul de reciclare să fie mai ușor, fiecare dintre noi știind, astfel, care produse sunt reciclabile și care nu”, transmit reprezentanții Salubris.

Cel mai întâlnit tip de plastic este PET-ul (polietilenul tereftalat), folosit pentru majoritatea bidoanelor de apă și ambalaje. Acesta este definit de faptul că este de unică folosință, deoarece se crește riscul de eliberare a unor substanțe toxice, chiar cancerigene. Acest material poate fi reciclat, dar nu utilizat și este încadrat în categoria 1.

 

Plasticul poate fi reutilizat înainte de a fi reciclat

În cazul altor tipuri de plastic, se recomandă reutilizarea, deoarece acesta nu constituie un pericol.

Polietilenul de mare densitate, marcat cu HDPE, este categorisit a fi un tip de plastic recomandat pentru reutilizare și reciclare.

„HDPE este un tip rigid de plastic din care se produc bidoanele pentru detergenți, jucării și unele pungi, este tipul de plastic cel mai des reciclat și e considerat printre cele mai puțin periculoase forme de plastic. Acest tip de plastic este rezistent și nu este afectat de expunerea directă la soare, de aceea este folosit pentru a produce mese de picnic, containere de gunoi, bănci și alte produse care necesită durabilitate.Produsele din HDPE sunt reutilizabile și reciclabile”, completează reprezentanții Salubris.

Produsele din plastic nereciclabil sunt însă o problemă pentru mediul înconjurător. Acestea de cele mai multe ori au o durată mică de utilizare și sunt nereutilizabile în majoritatea cazurilor. La aceste categorii se includ produsele din policlorură de vinil (PVC), anume jucării sau cabluri și produsele din polietilen cu densitate mică (LDPE), anume pungile pentru înbrăcăminte, pungile de plastic primite de la magazin și chiar în compoziția unor haine.

 

Ambalaje pretențioase la reciclare

Cel mai greu de reciclat sunt ambalajele folosite pentru livrări sau take out. Acestea sunt făcute din polistiren (PS), un plastic ieftin care poate elibera la temperatură substanțe cancerigene. Acest tip de ambalaj este recomandat a fi evitat, deoarece reciclarea acestora este un proces greoi.

Paiele de plastic, făcute din polipropilen (PP) ,sunt de asemenea ușor de produs, ușor de refolosit, dar foarte greu de reciclat. Acest proces se poate face doar în anumite condiții.

Ieșenii sunt îndemnați să țină cont de aceste diferențe a diverselor tipuri de plastic atunci când reciclează, dar și când au variante mai ecologice, evitând produsele ce conțin plastic greu de reciclat.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments