Ce este valoarea de sine și cum să o dezvolți

188


„Apreciază-te, indiferent de ce” este un simplu sfat pe care poate fi dificil să-l urmezi în viața ta de zi cu zi. Vă explicăm de ce este atât de importantă valoarea de sine și cum să o realizați – și împărtășim câteva instrumente simple.

Cuvântul „valoare de sine” conține deja întregul sens: valoarea de sine. Valoarea de sine este acceptarea necondiționată a sinelui, indiferent de factorii externi și de propriile reacții față de lumea din jurul nostru. Valoarea de sine nu este la fel ca valoarea de sine. Evaluându-ne pe noi înșine, pregătim criticile în avans. Dar realizând propria noastră valoare, învățăm să fim mai amabili cu noi înșine și, prin urmare, mai amabili cu lumea din jurul nostru.

Din păcate, aproape nimănui nu i s-a insuflat încrederea în sine încă din copilărie. De aici, „sindromul impostorului”, care bântuie mulți adulți, nemulțumirea față de propriile realizări, aspect, idei.

Cum poți învăța să te apreciezi dacă timp de mulți ani tot ce ai făcut a fost să te reproșezi? Au fost considerați nedemni de o poziție bună, salariu, partener, locul de reședință – lista este interminabilă. Procesul de acceptare a sinelui nu este rapid, necesită conștientizare și concentrare asupra sinelui în momentul prezent.

Crede in tine

Nici cele mai înalte realizări nu vor aduce satisfacție dacă nu crezi în tine și în unicitatea ta. Va exista întotdeauna un reziduu, de parcă undeva „nu ai ajuns”, undeva „ai fi putut fi mai bun”. Realizați că astăzi ați făcut tot ce vă stă în putere. Ați făcut tot ce ați putut – nu există nicio modalitate de a demonstra empiric, dar, în timp, se dovedește că ați făcut-o.

Ascultă-te

Aceasta poate implica renunțarea la un mediu toxic sau solicitarea celor dragi să nu interfereze cu sfaturile nesolicitate. Acest lucru este neplăcut, cu toate acestea, îl apropie de libertatea de opiniile și punctele de vedere ale altor persoane.

Ai grijă de tine

Suntem obișnuiți să avem grijă de cei dragi, copii, părinți și să ne gândim ultimul la noi înșine. Îți amintești ultima dată când ai făcut o baie cu bule, ai urmărit emisiunea TV preferată, ai dormit până la prânz, ai mers toată ziua fără smartphone? Scrieți câteva activități plăcute și simple care vă vor face să vă simțiți împliniți și fericiți chiar acum. Nu le amânați până mai târziu – simțiți că meritați să fiți îngrijiți astăzi.


Sursa: bzi.ro