miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăActualitateCe înseamnă război hibrid și cum se manifestă în România

Ce înseamnă război hibrid și cum se manifestă în România

[ad_1]

Ieri, 9 martie, o benzinărie locală privată din Beiuș a vândut carburant la prețul de 11 lei pe litru, cu mai mult de 3 lei peste prețul mediu pe litru de la nivel național.

Imagini cu benzinăria Mol din Beiuș au circulat peste tot pe internet în cursul zilei de ieri, lucru care, au concluzionat autoritățile, a condus la un atac hibrid, iar țara noastră a fost victimă directă.

Iată ce este un război hibrid și când s-au mai folosit astfel de atacuri

Expresia „război hibrid” este tot mai des întâlnită, cu predilecție în ultimii ani, începând poate cu 2014, când Rusia a ocupat Crimeea și au trimis acolo militari care nu aveau însemnele niciunui stat.

O definiţie de bază a războiului hibrid este o interacțiune continuă între elemente de hard power și soft power folosite de entităţi statale dar şi non-statale.

Ce înseamnă hard power și soft power în cadrul unui război hibrid

Când vorbim de hard power, vorbim de dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare.

În paralel, soft power reprezintă menţinerea unor dependenţe, atacuri cibernetice, sancțiuni economice, campanii de propagandă şi dezinformare.

Exemple: creşterea preţurilor carburanţilor, subminarea încrederii populaţiei în autorităţi, corupţia şi şantajul, diseminarea de informaţii false pe reţelele sociale.

Virgil Popescu, despre atacul hibrid de ieri

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, asigură că România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol şi de carburanţi. Potrivit ministrului, nu există nicio problemă cu stocurile de benzină și de motorină, iar cei doi mari producători sunt pregătiți și capabili să aprovizioneze toate stațiile de distribuție din țară.

„Aş vrea încă o dată să subliniez: România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, nu are absolut nicio problemă cu stocurile de carburanţi, există resurse. Românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină şi motorină în staţiile de distribuţie.

Nu există de asemenea niciun motiv pentru explozia preţurilor aşa cum s-a întâmplat ieri şi este regretabil absolut tot ce s-a întâmplat ieri şi această manipulare care a fost făcută. Am spus încă de aseară că suntem într-o situaţie complicată, cu conflict armat la graniţa României, cu această agresiune a

Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi eu, personal, cred în continuare că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României”, a spus Popescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments