luni, ianuarie 13, 2025
AcasăSocialCelebrul antreprenor și inginer Adriano Olivetti, în prim-planul unei expoziții inedite la...

Celebrul antreprenor și inginer Adriano Olivetti, în prim-planul unei expoziții inedite la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii din Iași

[ad_1]

La Palatul Culturii din Iași, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” găzduiește expoziția de fotografie documentară „Olivetti. Libertate și frumusețe/Liberta e belleza”. Organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Centro Culturale Italiano Iași și Associazione Archivio Storico Olivetti din Ivrea (Italia), evenimentul are loc până pe 13 octombrie 2021

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Centro Culturale Italiano Iași și Associazione Archivio Storico Olivetti din Ivrea (Italia), organizează la Palatul Culturii, până pe 13 octombrie 2021, expoziția de fotografie documentară „Olivetti. Libertate și frumusețe/ Liberta e belleza”. Orașul Ivrea, situat în nordul Italiei, a fost înscris în anul 2018 pe lista patrimoniului mondial de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), datorită sitului industrial din secolul XX, construit de producătorul de mașini de scris Olivetti și conceput inițial ca un proiect social.

Colecția de fotografii realizată de artistul vizual Ozolin Dușa aduce în prim-plan situl compus dintr-o uzină, clădiri administrative și de locuințe

Colecția de fotografii realizată de artistul vizual Ozolin Dușa aduce în prim-plan situl compus dintr-o uzină, clădiri administrative și de locuințe, conservate așa cum au fost proiectate de către celebrul antreprenor și inginer Adriano Olivetti (1901-1960). Prezentate într-o formă grafică deosebită, fotografiile înfățișează cu sensibilitate și emoție viziunea modernă a relației dintre producția industrială, arhitectură și design. Tema expoziției este argumentată și prin etalarea unor piese reprezentative din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, dintre care: mașina de calcul Olivetti Divisumma 24 (1956-1960); mașina de calcul Olivetti Ivrea Elettrosumma 20 (1960-1965) și mașina de scris Olivetti Lettera 32 (1963-1968). Aceasta poate fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, pe Holul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (ora 16:30, ultima intrare).

Expoziția temporară „Retrospectiva telefoanelor mobile”, la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

De asemenea, expoziția temporară „Retrospectiva telefoanelor mobile”, care este o premieră de acest gen în Iași, poate fi admirată până la 31 decembrie, tot la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași. Ea reunește peste o sută de piese reprezentative ce prezintă, cronologic și în sens evolutiv, o retrospectivă a celor mai importante momente care au marcat istoria telefonului mobil. Tema propusă este ilustrată prin exponate cu greutăți de la 1 kilogram până la 47 de grame, care aparțin diverselor branduri consacrate.

Publicul poate admira o categorie aparte de aparate electronice portabile

În cadrul acestui demers expozițional va fi prezentată publicului o categorie aparte de aparate electronice portabile, și anume o serie de dispozitive telefonice de tip mobil într-un aranjament de colecție sugestiv și educativ. Este evident faptul că, astăzi, telefonul celular are un impact semnificativ asupra societății omenești. De la primul model Dyna Tac 8000X lansat în 1983 de Motorola și până la prima generație iPhone 2G din 2007, au existat numeroase device-uri care au marcat istoria acestui important mijloc de comunicare socială. Privind retrospectiv, se poate observa o evoluție continuă atât a parcursului tehnologic inovativ, cât și a design-ului funcțional și comercial al telefonului mobil. Din acest punct de vedere, inițial se opta pentru soluții de încadrare clasice, incomod de grele.

Expoziția „Retrospectiva telefoanelor mobile” va putea fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei. Asta în spațiul expozițional al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Curatorii expoziției sunt Marian Abutoaie, fondator și administrator al „GSM ZONE”, respectiv dr. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Lenuța Chiriță, muzeograf.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments