[ad_1]
La ceremonia de resfințire a mormântului consulului Victor Place, desfășurată la Cimitirul Etrnitatea, Ambasadorul Republicii Franceze, Laurence Auer, a fost cea care a susținut un discurs prin care a mulțumit pentru momentele dedicate soldaților francezi căzuți la datorie. S-au depus coroane de flori. A urmat dezvelirea plăcii și a pupitrului dedicat generalului Henri Pierre Lafont. Apoi, au fost rostite alocuțiuni privind semnificația evenimentului
Luni, 14 noiembrie 2022, a avut loc evenimentul de comemorare desfășurat în prezența Excelenței Sale, Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, a senatorului francez Damien Regnard, a Monseniorului Antoine de Romanet, Episcopul Armatei Franceze, alături de alți demnitari.
Ceremonia religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei romano-catolice de Iași. Mormântul monument istoric a beneficiat de ample lucrări de restaurare realizate de Ateneul Național din Iași cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași, finanțate de Radu Grădinaru, Consulul onorific al Republicii Franceze la Iași.
Ceremonia de resfințire a mormântului consulului Victor Place în prezența ambasadorului Laurence Auer
Ambasadorul Republicii Franceze, Laurence Auer este cea care a susținut prima discursul în prima parte a ceremoniei dedicată consulului francez Victor Place.
„Eternitatea, cuvânt cu încărcătură puternică care ne-a adus astăzi împreună în jurul acestor 48 de soldați care au murit pentru Franța, România și Italia și pentru Europa. Este o adevărată onoare pentru Franța să poată cinsti memoria celor care au pierdut viața în acest loc plin de istorie în care odihnesc sufletele soldaților, unind astfel Franța și România pentru veșnicie. În zilele de astăzi, istoria ne ajunge din urmă, războiul se apropie de dumneavoastră, iată de ce, la decizia Președintelui Republicii Franceze din ianuarie 1922 aprobată de NATO, Franța a desfășurat forțe militare în România. Mulțumesc pentru cele două momente de astăzi dedicate fiecărui soldat francez care a căzut la datorie. Mulțumesc tuturor reprezentanților autorităților prezente”, spune Laurence Auer.
Mormântul monument istoric a beneficiat de ample lucrări de restaurare realizate de Ateneul Național din Iași cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași, finanțate de Excelența Sa, domnul Radu Grădinaru, Consulul onorific al Republicii Franceze la Iași.
În cadrul acestei ceremonii s-au depus coroane de flori, s-au dezvelit plăcile și au rostit discursuri reprezentanți din Franța.
Radu Grădinaru, discurs la ceremonia de la mormântul lui Victor Place: „Sunt extrem de onorat să pot evoca memoria unui atât de ilustru predecesor”
Licențiat în drept, Victor Place intră în diplomație și în septembrie 1855 este numit Consul al Franței la Iași, cu o misiune clară și precisă, aceea de a face toate demersurile diplomatice necesare pentru a împlini visul suprem a majorității românilor din cele două Principate: Moldova și Țara Românească, Unirea. A fost atât de atașat cauzei românești și țării care l-a adoptat și pe care a iubit-o din tot sufletul, încât a ales să revină în Moldova în anul 1873 pentru a petrece ultimele zile ale vieții.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a aduce un omagiu personalității și operei sale diplomatice, iar eu sunt extrem de onorat să pot evoca memoria unui atât de ilustru predecesor și pentru șansa ce mi s-a oferit de a putea participa și financiar la restaurarea monumentului său funerar”, declară Consulul Onorific al Republicii Franceze în România, Radu Grădinaru.
Radu Grădinaru mai spune că, la Iași, există locuri încărcate de istorie, iar contextul în care s-a desfășurat azi evenimentul , a fost unul care a adus un omagiu unor eroi francezi care au contribuit cu sacrificiul francez la realizarea României Mari în 1918.
Ceremonia de resfințire a mormântului consulului Victor Place s-a încheiat cu oficierea serviciului religios de către Episcopul al Diecezei Romano-Catolice de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț.
[ad_2]