[ad_1]
Prefectul Toni Greblă se pregătește să preia șefia AEP. Urmează mutări importante în instituții cheie din România.
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, ar urma să fie numit mâine în fruntea Autorității Electorale Permanente.
Greblă îi va lua locul fostului șef al instituției, Constantin Mituleţu Buică, cel care și-a dat demisia în urma acuzațiilor ANI.
AEP este o instituție vitală în contextul în care, anul viitor, în țara noastră urmează 4 rânduri de alegeri.
Potrivit unor surse Antena 3 CNN, locul lui Greblă la Prefectură va fi luat de Diana Artene, actualul subprefect.
Tot mâine va fi ales și noul șef CNA dar și înlocuitorul lui Niculae Bădălău la Autoritatea de Audit.
Cine este Toni Greblă
Pe 21 februarie plenul reunit al Parlamentului urmează să dea votul pentru alegerea noului președinte al Autorității Electorale Permanente. Înscrierile pentru această funcție s-au încheiat vineri, 17 februarie, iar principalul favorit este actualul prefect al Capitalei Toni Greblă, care are sprijinul social-democraților.
Toni Greblă a fost propus pentru șefia AEP marți, 14 februarie. Contactat de către Adevărul, acesta a dezvăluit că este interesat de candidatură. Fost senator PSD, Greblă este sprijinit de către PSD, în timp ce liberalii nu au dat vreun semn că ar fi interesați să revendice poziția.
Toni Greblă este în prezent suspendat de la Consiliul Legislativ și nu deține, pe hârtie, calitate de membru, pentru că non-apartenența la un partid politic este un criteriu și la Consiliul Legislativ. La începutul lunii mai anul trecut, Toni Greblă era numit prefect al Capitalei după eliberarea din funcție a Alexandrei Văcaru, numită în funcție de PNL. Întrebat atunci care este motivul pentru care premierul Nicolae Ciucă a schimbat-o pe reprezentanta liberalilor, purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru a spus sec că nu are informații.
Începuturile politice
Jurist de profesie, Toni Greblă a intrat în politică imediat după Revoluție, înscriindu-se în rândurile social-democraților. Mai apoi a ajuns prefect al județului Gorj, iar în 2008 partidul l-a propulsat în funcția de senator. Toni Greblă a ajuns rapid apoi unul dintre principalii juriști din PSD, motiv pentru care formațiunea îl alege președinte al Comisiei juridice din Senat.
În 2010 Greblă este surprins la nunta fiului interlopului Dan Bîrcină, personaj apropiat de PSD, în special de filiala din Gorj din care făcea parte Greblă. Munca de partid îi garantează lui Greblă un nou mandat parlamentar în 2012, însă renunță la el în 2013 după ce, într-un concurs de împrejurări, ajunge judecător la Curtea Constituțională (CCR).
Acesta a înlocuit-o pe judecătoarea Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO. Greblă nu a fost însă prima opțiune, în locul său fiind propus inițial fostul avocat peremist Lucian Bolcaș. Implicat în mai multe scandaluri antisemite, Bolcaș renunță la funcție iar premierul de atunci, Victor Ponta, îl promovează pe Toni Greblă.
[ad_2]