duminică, ianuarie 12, 2025
AcasăCulinarCiorbă de lobodă ca la bunica: O rețetă savuroasă de vară

Ciorbă de lobodă ca la bunica: O rețetă savuroasă de vară

[ad_1]

Căldura de afară ne face să ne gândim la mâncăruri cât mai ușoare și mai răcoroase. Tocmai de aceea o ciorbă de lobodă ca la bunica ar fi pur şi simplu delicioasă, răcoritoare și s-ar potrivi perfect pentru o zi caniculară. Unde mai pui că are și foarte puţine calorii.

Ciorba de lobodă este o mâncare cu multe proprietăți nutritive, pe care doar bunica știa să o facă de-ți ploua în gură numai când te gândeai. Cu plăcere ne aducem aminte că încă de la prima lingură de ciorbă simțeam savoarea lobodei și a legumelor, care aveau un gust aprate, de-abia luate din grădină.

Beneficii multiple ale lobodei

Dincolo de gustul inconfudabil, loboda este bună pentru organism grație conținutulio bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativi, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul. În plus, vitamina C din frunzele de lobodă susțin sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară. Mai mult, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia.

Loboda are un conținut bogat de fibre având astfel multiple beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ajută la atenuarea simptomelor de constipație și balonare, prin efectul ușor laxativ.

Ciorba de lobodă ca la bunica: O rețetă gustoasă, pe gustul celor care țin la siluetă

Pentru ciorba de lobodă, buncia folosea 6 legături de lobodă roşie, o legătură de ceapă verde, 2-3 cartofi noi, 2 morcovi, o legătură leuştean, o legătură pătrunjel, sare, piper, smântână și 500 ml borş.

Pentru a face ciorba de lobodă, rețeta bunicii era extrem de simplă și, în cel mult jumptate de oră, mâncarea delicioasă era gata.

Mai întâi, bunica alegea loboda, o spăla de 4-5 ori în apă rece şi o lăsa să se scurgă în sită. Între timp, punea aproximativ 2 litri de apă să clocotească cu o linguriţă de sare și adăuga loboda. Se lasă să dea în câteva clocote şi se scoatea din oala în care a fiert, apoi se pune la scurs în sită.

Pe urmă, spăla ceapa, morcovii şi cartofii, se tăia cubuleţe potrivite şi se punea să fiarbă în zeama de lobodă. După ce au fiert, toca loboda şi punea peste legumele fierte. Pe urmă, condimenta cu sare şi puţin piper şi pe urma lăsa să clocotească.

Separat, bunica punea borşul într‑un ibric şi lăsa să dea în clocot, apoi turna în oala cu ciorba de lobodă.

La final, punea leuştean şi pătrunjel din abundenţă. Bunica obișnuia să servească ciorba de lobodă rece, cu un ardei iute şi smântână.

Ciorbă de lobodă ca la bunica: O rețetă savuroasă de vară

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments