duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateCopiii care s-au vindecat de Covid-19 au ajuns la spital cu o...

Copiii care s-au vindecat de Covid-19 au ajuns la spital cu o boală rară. Ce înseamnă sindromul inflamator multisistem pediatric

[ad_1]

Aproximativ 100 de copii ajung la spital săptămânal cu o boală rară, care poate apărea la câteva săptămâni după vindecarea de COVID-19. Mulți dintre aceștia au nevoie de internare pe secția de Terapie Intensivă.

Sindromul inflamator multisistem pediatric a fost confundat, la începutul pandemiei, cu boala Kawasaki, o afecțiune care afectează puternic bebelușii. Din păcate însă, medicii sunt îngrijorați și spun că 1 din 5.000 de copii care au fost inițial infectați cu coronavirus dezvoltă boala, indiferent dacă au fost asimptomatici sau au dezvoltat simptome grave sau mai puțin grave.

Care sunt principalele simptome în cazul sindromului

Principalele simptome în cazul sindromului inflamator multisistem sunt erupțiile cutanate, febra ridicată (până la 40 grade), tensiune arterială scăzută, probleme gastro-enterologice. În cele mai grave cazuri, simptomele se aseamănă cu cele ale șocului toxic sau chiar ale septicemiei, care poate fi fatală. Se crede că doi copii au murit deja în urma acestui sindrom.

În ciuda faptului că, potrivit autorităților, nu există o creștere a frecvenței îmbolnăvirilor, medicii sunt îngrijorați de faptul că aproximativ 100 de copii ajung săptămânal în unitățile medicale, comparativ cu aproximativ 30 pe săptămână în luna aprilie a anului trecut. Aceștia sunt de părere că între 12 și 15 copii s-au îmbolnăvit zilnic, de la începutul lunii ianuarie.

Cazurile de sindrom inflamator multisistem au apărut în toată lumea, cu preponderență însă în Londra și sud-estul Angliei, zone în care noua tulpină a coronavirusului a condus la o creștere accentuată a infecțiilor.

Cifrele arată că 75% dintre copiii afectați de boală sunt de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică. 4 din 5 subiecți au avut anterior o stare bună de sănătate, fără patologii.

„Facem cercetări pentru a înțelege de ce este afectată acest grup al populației. Genetica poate fi un factor. Dar suntem îngrijorați de faptul că reflectă o boală legată de sărăcie, care îi afectează în mod disproporționat pe cei care nu pot evita expunerea din cauza ocupației lor și locuințelor supraaglomerate”, spune dr. Liz Whittaker, purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului, potrivit The Guardian.

Copiii rămân cu sechele pulmonare

Medicii atrag atenția și asupra riscului ridicat de sechele pulmonare în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2. Chiar dacă episodul de boală este ușor sau chiar asimptomatic, inflamația căilor respiratorii poate avea urmări severe. Unul din cinci copii bolnavi de COVID a suferit modificări la nivel pulmonar.

Cercetătorii spun că o cincime dintre copiii care merg la spital în urma vindecării de coronavirus prezintă, în urma radiografiei, modificări la nivel pulmonar. Astfel, cei mici tind să obosească mult mai repede, chiar și după câteva săptămâni.

Medicii recomandă părinților să urmărească simptomele copiilor și să observe dacă aceștia obosesc sau dacă transpiră mai mult chiar și în urma unor activități ușoare. Și să meargă cu ei la medic după ce s-au vindecat de SARS CoV-2, chiar dacă nu prezintă simptome.

În România există spitale care oferă astfel de consultații. Unul dintre cele mai bune exemple este spitalul din Sibiu.

”Având în vedere un număr redus de cazuri de infecție COVID-19 la copii în țara noastră, respectiv 8.000 pe parcursul pandemiei, ne gândim că pe viitor pot apărea totuși asemenea cazuri cu sechele pulmonare, și de aceea spitalul nostru de Pneumoftiziologie din Sibiu a demarat această acțiune prin care dorim să venim în sprijinul copiilor care au trecut peste infecția cu virusul SARS CoV-2.

Este vorba despre o acțiune care are ca principal scop depistarea sechelelor pulmonare la copii, și vorbim nu doar despre copiii care au trecut prin forme de boală ușor simptomatice sau asimptomatice, dar și la acei copilași care au intrat în contact cu un membru al familiei sau un membru din anturaj care au rămas asimptomatici și care nu au fost testați”, spune Simina-Iulia Ida, medic Pneumolog

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments