[ad_1]
Cozonac fără zahăr pentru diabetici este soluția unui dulce gustos pe masa de sărbători cu calorii scăzute. Cozonacul, cel mai așteptat preparat din pragul sărbătorilor, gătit și preparat cu drag de gospodine de Paști și de Crăciun.
Cozonacul este o prăjitură asemănătoare cu panettone în Italia, iar diferențele stau în forme, texturi și ingrediente.
Cozonac fără zahăr pentru diabetici: Rețetă fără calorii
Este un desert cât se poate de natural, dulce și dietetic, recomandat copiilor și celor care suferă de diabet zaharat, țin cură de slăbire sau au un regim alimentar sărac în calorii și grăsimi. Din punctul de vedere al formei, cozonacii pot fi dreptunghiulari sau rotunzi, simpli sau împletiți, umpluți cu nucă, cacao și rahat.
Pentru o rețetă de cozonac fără zahăr pentru diabetici avem nevoie pentru aluat de 1 cană de suc de măr, 2 căni de făină, 25 g de drojdie proaspătă, ¼ cană de ulei, ½ portocală, 1 vârf de cuțit de sare. Pentru umplutură avem nevoie de 1 cană de curmale înmuiată în ½ cană de suc de măr, 1 cană de nuci rumenite, 3-4 linguri de fulgi de ovăz măcinați fin, 3-4 linguri de cacao sau pudră de roșcove, 1 linguriță de esență de vanilie.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei pentru un gust mai plăcut al prăjiturii. Curmalele se pun la hidratat în suc de măr sau apă și se lasă câteva ore. Se poate folosi și apă fierbinte pentru a grăbi procesul de hidratare a fructelor. Într-un bol se amestecă 3 linguri de suc de măr cu drojdia și o lingură de făină. Se lasă la dospit aproximativ de minute. Se adaugă 1 cană de suc de măr, jumătatea de portocală fără coajă și sâmburi și jumătate din cantitatea de ulei într-un blender și se mixează bine.
Se toarnă două căni de făină și sarea și se amestecă până când se omogenizează aluatul. Se adaugă treptat ulei și făină până când coca se dezlipește de pe palete, se scoate aluatul și se frământă ușor la mână 15 minute. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit o oră.
Se scurg curmalele și se mărunțesc împreună cu nuca și cacaoa și se adaugă fulgii de ovăz treptat cât să lege umplutura. Aluatul se scoate și se împarte în 4 bucăți egale, se întind și se adaugă compoziția formată. Se fac ruladă și se împletesc două cu două. Se pun în tava proaspăt unsă cu făină și ulei și se adaugă la cupt la 180 grade.
Cozonacul fără zahăr pentru diabetici se lasă la cuptor pentru o oră și se verifică din când în când cu o scobitoare.
Istoria unei prăjituri preferate
Deși este o prăjitură tradițională românească, acesta este în egală măsură și un desert bulgăresc, dar și un produs de patiserie italiană numit panettone. În Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci și era servit la zile festive. Romanii au preluat rețeta de la greci și au îmbunătățit-o cu fructe, cacao, ingrediente parfumate și arome pentru un gust extraordinar.
Una dintre vechile rețete din România este recunoscută ca aparținând lui Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi pe care au scris-o în 1841 în “Trebi gospodărești”.
[ad_2]