[ad_1]
Fructele de mare sunt, în arta culinară, ingrediente de bază pentru mâncăruri, un ansamblu de gusturi, mirosuri și texturi. Cel mai des preparat întâlnit sunt creveții, mai ales sub forma de creveți în cuib de cartofi.
Creveții, gustul dulce – sărat al oceanului, sunt printre cele mai cunoscute și versatile fructe de mare. Creveți în cuib de cartofi sunt bogați în proteine și reprezintă masa perfectă pentru a impresiona printr-o rețetă simplă și rapidă.
Creveți în cuib de cartofi: Duet minunat de gust și arome
Această rețetă este una simplă și rapidă, ușor de preparat, creveții în cuib de cartofi sunt un deliciu culinar. Creveții în cuib de cartofi sunt un fel principal bogat în proteine, grăsimi și o cantitate uriașă de oligoelemente ușor de digerat. Pentru această rețetă avem nevoie de 500 g cartofi, 40 de bucăți de creveți, 150 ml de ulei, un praf de sare și un praf de chilli după gust. Praful de chilli poate fi înlocuit cu cel de usturoi, turmeric, sau alte condimente care sunt pe placul bucătarilor și al cel care degustă.
Cartofii se curăță și se lasă într-un bol cu apă pentru a lăsa amidonul din compoziția acestora. Creveții se spală bine în două ape și se curăță și se lasă pe un prosop de hârtie. Se tapotează cartofii cu un șervețel de bucătărie și se dau printr-o răzătoare specială pentru a forma fâșii lungi de ingredient. Se mai lasă în apă pentru 15 minute.
După trecerea celor 15 minute, se iau fâșiile și se rotesc cu grijă în jurul creveților, ca după pe un ghem. Se lasă uleiul la încins într-o tigaie la foc mic și se adaugă creveții în cuib de cartofi. Se lasă la prăjit și se rotesc de pe o parte pe alta la aproximativ 2 minute până când capătă o culoare rumenie. Se scot pe un prosop de bucătărie și se lasă la scurs.
Se recomandă a fi serviți pe o farfurie întinsă, pe pat de salată sau de varză, cu un sos de usturoi, zeamă de lămâie, și după gust, iaurt sau smântână.
Bucătăria mediteraneană de la tine acasă
Creveții sunt un fel de mâncare descoperit și utilizat la baza Mării Mediterane și la malul Oceanului Pacific. Puțini știu însă că, cei mai cele mai gustoase fructe de mare, în special creveți, sunt procurate chiar din Marea Neagră. În vremea comunistă, creveții au fost denumiți și garizi, și se vindeau la orice colț de stradă pe timpul verii sub diferite forme. Prăjiți sau fierți, pe tablă încinsă erau serviți cu sare sau condimente picante.
În nordul tărmului de la Marea Neagră, pe lângă Gura Portiței, pescarii prind creveți de iarbă și au în jur de 6 cm cei maturi.
Între creveții aduși din străinătate din Grecia sau Italia, pe pat de gheață, sunt de două ori mai scumpi decât cei de pe litoralul românesc. O porție de creveți românești la unul dintre restaurantele de pe malul Mării Negre costă în jur de 14 lei, iar cei importați pot depăși chiar și prețul de 50 de lei, în funcție de felul în care sunt preparați.
Există multe rețete ingenioase, pline de gust și savoare, dar cea mai interesantă prin mixul de arome și texturi, este rețeta de creveți în cuib de cartofi.
[ad_2]