miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăActualitateCum poți scăpa de armată, în cazul în care ești chemat la...

Cum poți scăpa de armată, în cazul în care ești chemat la război

[ad_1]

Poți scăpa de armată, în cazul în care ești chemat la război. Iată ce scrie în articolul 32 din Legea 446/2006.

În cazul în care războiul iminent din Ucraina s-ar extinde şi în țara noastră, românii pot fi chemați obligatoriu în Armată. Prin legea 395/2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Astfel, ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen a fost realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006.

Cu toate acestea, pe fondul crizei din Ucraina, această suspendare poate fi ridicată în anumite condiţii. Autorităţile pot apela la mobilizarea parţială sau totală a forţelor pentru întărirea sistemului de apărare. Starea de război, de mobilizare, precum şi cea de asediu pot fi decretate de preşedintele Klaus Iohannis şi validate de Parlament. Ulterior, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviştii de orice fel.

Poți, însă, scăpa de armată, în cazul în care ești chemat la război. Iată ce scrie în articolul 32 din Legea 446/2006:

(1) Recruţii care sunt întreţinători unici de familie şi contribuie efectiv la întreţinerea acesteia sunt scutiţi de serviciul militar dacă:

  1. a) soţia recrutului este bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate;
  2. b) recrutul are unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia acestuia a decedat;
  3. c) părinţii recrutului au împlinit vârsta standard de pensionare;
  4. d) ambii părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă;
  5. e) părintele în viaţă îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d);
  6. f) părintele despărţit legal ori în fapt, aflat în întreţinerea recrutului, îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d), dacă despărţirea a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare;
  7. g) în caz de calamităţi naturale, la cerere.

(2) De asemenea, sunt scutiţi de serviciul militar şi recruţii care sunt unici susţinători ai surorilor şi fraţilor invalizi de gradul I sau II, dacă contribuie efectiv la întreţinerea lor.

(3) Recruţii adoptaţi beneficiază de prevederile lit. c)-g) ale alin. (1), dacă adopţia a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare.

Însă… persoanele care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments