[ad_1]
Dacă e vara, avem harbuz la desert. În unele zone i se spune lubeniţă, în altele harbuz sau pepene roşu. Zemosul este pepenele galben. Cu seminţe ori fără, cu coaja vărgată sau neagră, el este o sursă bună de apă. Conţine peste 90% apă. În plus e răcoritor şi potoleşte şi pofta de dulce. Cum însă îţi dai seama dacă un pepene este injectat? Află din acest material.
Înainte, mulţi ţărani îşi puneau în grădini harbuz. Spre toamna aveau pepene roşu atât pentru consum imediat, cât şi pentru pus la murat pe iarnă. Acum însă, din cauza condiţiilor meteo, tot mai mulţi renunţă la acest lucru. Seceta sau, dimpotrivă, inundaţiile şi grindina sunt motivele pentru care tot mai puţini pepeni se cultivă în grădini. Cei mai mulţi din pieţe şi magazine provin din sere ori sunt aduşi de peste hotare. În cazul celei de a doua categorii se ajunge la utilizarea unor substanţe, menite să menţină în stare bună fructul pe tot parcursul transportului, dar şi pentru a rezista prin depozite.
Cum recunoşti un pepene injectat?
Se spune că mulţi pepeni sunt recoltaţi chiar înainte să se coacă, iar chimicalele îi „ajută” să se înroşească miezul. Aşadar, când cumperi, e bine să ştii cum arată un pepene bun şi un pepene injectat. Iată la ce să fii atent:
- seminţele trebuie să fie cât mai închise la culoare, iar miezul roşu. Din păcate, mulţi fermieri folosesc substanţe chimice inclusiv pentru aceste două lucruri, astfel că e şi mai greu de făcut diferenţa;
- seminţele albe şi miezul roşu înseamnă că ceva nu este în regulă. Totuşi, nu toţi pepenii cu seminţe albe sunt injectaţi.
„Pepenii care nu au fost injectaţi mai au printre seminţe şi unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur şi simplu acea sămânţă este sterilă, stearpă. Mai rămân în pepene câteva seminţe care nu au timp suficient să se coacă”, a afirmat Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni.
- gustul prea dulce, parcă uşor artificial, trebuie să te pună în alertă. Tot ce e posibil ca pepenele să fi fost injectat înainte de a se coace complet, în ideea îmbunatăţirii aspectului şi aromei;
- pepenele bun trebuie să fie destul de greu şi dens când îl iei în mână;
- dacă observi o gaură mică în coaja ori înţepături, evita acel fruct.
Metoda de verificat culoarea miezului de pepene
Ca să te convingi dacă într-adevăr pepenele a fost injectat, foloseşte următoarea metodă. Amestecă o lingură de oţet cu un pahar de apă. Pune o bucată de miez de harbuz în acea apă. Dacă lichidul se colorează repede, înseamnă că şi miezul a fost injectat cu colorant. În schimb, când apa nu-şi schimbă culoarea ori devine uşor tulbure, pepenele nu conţine coloranţi chimici.
Cum alegi pepenele copt
Ţine cont de următoarele sfaturi:
- fă testul dopului înainte să cumperi. Decupează o bucăţică din pepene. Astfel poţi vedea cum arată miezul în interior şi poţi să şi-l guşti;
- pepenele cu pată cât mai galbenă înseamnă că e copt;
- coaja trebuie să fie tare şi fermă. Coaja moale ori uşor zbârcită e semn că acel pepene a fost recoltat de mult timp şi e mai bine să nu-l cumperi;
- dacă petele galbene de pe harbuz au mici defecte, nu evită fructul. Înseamnă că floarea acelui harbuz a fost polenizată de albine de mai multe ori şi, cu siguranţă, este foarte dulce.
Ca și ceaiul din cozi de cireșe, pepenele roșu stimulează detoxifierea organismului și eliminarea excesului de apă. Atenție însă dacă ai indice glicemic mare. În ciuda mitului ca harbuzul nu îngrașă, el conține mult zahăr. De ce să riși, când poți să-ți faci porții, astfel încât mai apoi să nu apelezi la vreun regim hipocaloric. Așadar, duce și la îngrășare, și la creșterea glicemiei.
[ad_2]