[ad_1]
Gogoșile sunt printre cele mai iubite deserturi atât de cei mici, cât și de cei mari. Pentru oricare dintre noi, acestea ne amintesc de vizitele făcute în vacanță de vară la bunica și tocmai de aceea mulți își doresc să știe cum se fac gogoșile. Acele gogoși cu aromă de copilărie, care făceau să-ți treacă orice supărare și să-ți dorești să vii iar și iar la bunica.
Acum, pe internet, se găsesc multe rețete de gogoși făcute în casă, însă puține dintre ele te ajută să-ți impresionezi invitații.
Ingredientele pentru gogoșile făcute în casă sunt simple și aproape oricine le are în cămară sau și le poate procura extreme de ușor.
Marele avantaj al gogoșilor este că acestea pot fi mâncate atât calde, dar și reci, cu sau fără umpluturi. Indiferent de ce alegi să faci, toate gogoșile trebuie să aibă în comun un singur lucru: aroma pe care o ții minte și acum de când erai mic și mergeai în vizită la bunica.
Cum se fac gogoșile pufoase cu drojdie
Cea mai simplă și mai des folosită rețetă de gogoși este cea cu drojdie. De obicei, pentru a-ți ieși pufoase se folosește drojdie uscată. La un plic de drojdie de 7 grame, așa cum se găsește cel mai adesea în comerț, se pun 500 de grame de făină. În ceea ce privește făina, poți folosi orice fel, deși bunica spunea că cea mai bună este cea pentru cozonac.
Ca ingredient, mai ai nevoie de 250 ml de lapte, 50 g de zahăr tos, 50 g unt topit și răcit, 2 ouă mari, 1 vârf de linguriță de sare, zahăr pudră și câteva grame de ulei pentru prăjit. Ca arome poți folosi orice fel de arome îți dorești. De obicei, bunica folosea vanilie, rom și eventual coajă de protocală.
Pentru a prepara gogoșile pufoase trebuie laptele la încălzit, după care se dizolvă drojdia uscată. Untul topit și răcit se amestecă împreună cu zaharul și sarea și se bat bine cu mixerul. Pe urmă, se adaugă cele două ouă și bate puțin. Ulterior se adaugă laptele, în care s-a dizolvat drojdia, omogenizand bine.
La final se adaugă făină și se amestecă folosind o spatulă. Aluatul se frământă până devine elastic. Pe urmă, aluatul se pune într-un vas, se acoperă cu un șervet și se lasă într-un loc cald timp de o oră. După ce a crescut, se aluatul se întinde cu sucitorul. Cu ajutorul unui pahar se taie bucăți circulare, care se lasă să-și dubleze volumul, timp de 20-30 de minute.
Acestea se prăjesc în baie de ulei. Gogoșile se țin timp de două minute pe fiecare parte, atât cât să prindă culoare. La final, se pudrează din belșug cu zahar vanilat.
Rețetă de gogoși fără drojdie
Pentru gogoșile fără drojdie ai nevoie de jumătate de pahar de lapte, o lingură de unt topit, 225 g de făină, 2-3 linguri de zahăr, 1 praf de sare, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu,1 ou, arome după gust, ulei pentru prăjit și zahăr pudră sau zahăr tos brun pentru decor.
Pentru a prepara gogoșile, se cerne făina împreună cu bicarbonatul și sarea. Într-un atl vas, se bate bine oul cu zahărul pănă se dizolvă. În făină, se face o adâncitură, se pune untul topit și racit, oul bătut în prealabil cu zahărul și laptele călduț. Aluatul se amestecă cu o spatulă și, când s-a omogenizat, se frământă cu mâna. După ce aluatul a stat 10-15 minute la crescut, se întinde și se taie cu un pahar.
Gogoșile fără drojdie se prăjesc în ulei incins, pe ambele părți. La final, se scot pe un servet absorbant și apoi se trec prin zahăr pudră.
[ad_2]