miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăCulinarCum se face magiunul de prune? Fără conservanţi și zahăr

Cum se face magiunul de prune? Fără conservanţi și zahăr

[ad_1]

Se spune că toamna se numără bobocii. Ei bine, gospodinele încep să numere borcanele din cămară, puse cu zacuscă, zarzavat de casă ori compoturi şi dulceţuri. Dacă în iunie-iulie a fost sezonul cireşelor şi al vişinelor, acum urmează vedeta sezonului: prunele. Ştii cum se face magiunul de prune? Dacă nu, afli din rândurile de mai jos.

Poate ţii minte acea lingură de lemn uriaşă, cu care bunica amesteca în ditamai ceaunul de tuci. Ori îţi aminteşti cum bunicul punea pe foc domol şi stătea tot timpul să-l păzească, să nu care cumva văpaia să se umfle, iar magiunul să se prindă de fundul ceaunului şi să se afume. Pentru a face un magiun bun, ai nevoie de câteva ingrediente.

Reţetă de magiun de casă

Ideal e să-l prepari la sobă, adică la lemne. Dacă însă nu ai posibilitatea aceasta, îl poţi face şi la aragazul din apartament. Iarna este ideal pentru clătite, plăcinte duci-acrisoare sau fursecuri de casă.

Ingrediente:

  • 2 kg prune

Mod de preparare:

Spală bine toate prunele, apoi scoate-le sâmburii. Ai grijă să îndepărtezi toţi sâmburii. Pune prunele într-un ceaun de tuci mai mare, dar ai grijă să nu-l umpli, ci să pui în el pe trei sferturi. Iniţial, timp de vreo 45 de minute, focul trebuie să fie domol, pentru a începe să fiarbă. Prunele lasa zeama şi, la un moment dat, vor pluti în ea. Se amestecă în magiun cu o lingură de lemn, în mod constant. Pe parcus va capăta o culoare foarte frumoasă. În momentul în care dă în clocot, redu focul la minim, mai ales dacă începe să se îngroaşe.

După aproximativ 90 de minute este gata. Cum îţi dai seama? Simplu: trasează o linie pe fundul vasului cu lingura. Dacă linia nu se acoperă foarte repede, înseamnă că poţi opri focul.
Magiunul se toarnă apoi în borcane sterilizate, se infileteaza capacele, iar recipientele se băgă la bain-marie. Se ţin acolo până se răcesc.

Borcane sterilizate. Cum se face magiunul de prune
Borcanele în care se pune magiunul trebuie să fie sterilizate în prealabil

Cum se face magiunul de prune? Secrete de la bucătărese pricepute

Iată câteva detalii de care e bine să ţii cont, ca să-ţi iasă un magiun ca la carte:

  • timpul de fierbere depinde de cât de zemoase sunt prunele;
  • magiunul nu trebuie sub nici o formă să se afume ori să se arde. De aceea, se amestecă în el continuu, cu o lingură de lemn;
  • în funcţie de cantitatea de prune, fierberea magiunului poate dura până la 24 de ore;
  • culoarea magiunului depinde tot de soiul de prune folosite;
  • austriecii, specialişti în făcut magiun (powidl), recomanda prune italiene, culese după prima brumă, întrucât au o cantitate mare de zahăr;
  • magiunul se fierbe suficient timp pentru a elimina apa din fructe. Dacă rămâne apa, înseamnă că magiunul mai trebuia fiert, iar în scurt timp va apărea mucegai deasupra stratului de povirla;
  • de ce nu se pun conservanţi şi zahăr? Pentru că pectina şi zaharurile din prune sunt suficiente;
  • ca să nu se afume, trebuie să amesteci extrem de des în oală sau ceaun;
  • magiunul fierbe până când scade la aproximativ 70% din volumul iniţial;
  • în momentul în care se răceşte, lingura trebuie să stea dreapta în magiun. Acesta e semnul că pasta a fiert suficient.
Femei care invart in ceau magiunul de prune
În ceaunul cu magiun se învârte constant, pentru a nu se prinde de fundul vasului

Ştiai că…

… magiunului i se mai spune: pecmez (Banat), silvoita (Ardeal), povidla (Moldova), Pflaumenmus (Germania), lictar (Ungaria)?
… există varietăţi de magiun cu nucă sau cu rom?
… cuvântul PEKMEZ înseamnă, de fapt, un sirop foarte gros, obţinut din boabe de struguri sau din dude, fierte?

Iată cum se face magiunul de prune la ceaun:

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments