marți, decembrie 24, 2024
AcasăCulinarCum se face mămăliga: Secretul pe care îl știe orice gospodină

Cum se face mămăliga: Secretul pe care îl știe orice gospodină

[ad_1]

Mămăliga este una dintre mâncărurile tradiționale românești, fiind associate cu multe preparate tradiționale românești. De aceea este foarte important să să știi cu mse face mămăliga.

Mămăliga este un preparat ușor de făcut, care nu necesită mult timp de preparare, dar sunt câteva secrete pe care le știu gospodinele și care te ajută să obții mămăliga perfectă.

Interesant este faptul că mămăliga din mălai de porumb, un produs atât de des întâlnit în bucătăria românească, a început să fie consumată la noi de-abia din secolului al XVII-lea. Până atunci, se folosea încă de pe vremea dacilor un terci din mei. În present, mămăliga se consumă în mai mult țări din Europa sub diverse denumiri.

Cum se face mămăliga: Rețeta cu care nu poți da greș

Cea mai simplă rețetă pentru prepararea mămăligii, cu care nu poți greși, presupune să pui apă la fiert într-un vas, recomandat de fontă, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă. În funcție de cât de vârtoasă vrei să fie, proporția poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5.

Când apa este aproape de fierbere, se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând pentru a nu se face cocoloașe. Pe măsură ce amestecul se întărește, poți folsoi pentru a amesteca o lingură de lemn.

Mămăliga este gata atunci când începe să facă bule și lingura stă în mijloc fără să o ții. O poți răsturna pe un fund de lemn, pentru că acesta absoarbe aburii sau într-un castron, dacă e mai moale. Pe măsură ce se răcește, mămăliga își schimbă consistența, devenind mai tare. Timpul de fierbere a mămăligii depinde de tipul de mălai utilizat.

Rețete de mămăligă: la cuptor, fiartă în lapte sau pe grătar

Pe lângă rețetele tradiționale de mămăligă ,există mai multe rețete pentru prepararea mămăligii la cuptor, fiartă în lapte sau pe grătar.

Mămăliga la cuptor

Într-o oală, pe care ulterior o puneți la cuptor se pune apa, mălaiul și sarea. Se amestecă să se dizolve mălaiul în apă. Se pune pe foc și se fierbe, amestecând des să nu facă cocoloașe. În momentul în care mălaiul a absorbit apa și începe să facă bule luați oala de pe foc. Se acoperă oala cu capac sau folie de aluminiu. Oala se pune în cuptor, la 160C pentru 45 minute. După această perioadă, se scoate oala din cuptor și se amestecă mămaliga. Pentru o mămăligă cremeoasă, se adaugă bucățele de telemea de oaie și se amestecă din nou. Se recomandă să fie servită imediat, cat este caldă.

Mămăligă fiartă în lapte

Pentru mămăliga fiartă în lapte ai nevoie de o cană de lapte, 4-5 linguri făină de mălai, 200 g brânză de vaci, 3 linguri de smântână și un praf de sare.

Se pune la fiert laptele împreună cu sarea, iar când începe să fiarbă se adaugă făina de mălai. Se fierbe la foc mic, având grijă să amesteci constant. Într-un vas rotund se toarnă jumătate din mămăliga obţinută şi se întinde pe tot vasul.

În mijloc se adaugă brânza de vaci amestecată cu smântână, după care se toarnă restul de mămăligă rămasă. Se nivelează şi se lasă 4-5 minute, să prindă forma vasului. Apoi se răstoarnă pe o farfurie normală.

Mămăligă pe grătar

La mămăliga pe grătar ai nevoie de un litru de apă, 400 grame de mălai și un praf de sare. Într-un vas de fontă se pune apă și sare și se fierbe până dă în clocot. Atunci se adaugă mălaiul sub formă de ploaie și se amestecă pentru a nu face cocoloașe.

Se lasă să fiarbă la foc mic până se îngroașă, amestecând în continuu.

Când este gata, se răstoarnă într-o tavă unsă cu puțin ulei și se lasă să se răcescă complet. Pe urmă, se taie în bucăți șu se pune la fript pe grătarul bine încins. Bucățile de mămăligă se lasă pe grătar, pe fiecare parte, aproximativ trei minute.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments