De ce ai trebuii sa bei mai multă apă

205


Apa este viață și nu este doar o metaforă. Sănătatea ta este direct legată de nivelul de apă din organism, ca să nu mai vorbim de pielea și părul sănătos. Poți chiar să slăbești cu apă! Iată patru motive pentru a urmări mai atent echilibrul apei din corp.

Apa reduce foamea

În esență, semnele foamei și setei sunt aceleași. Mulți, abia simțind foame, caută ceva de mâncare. Cu toate acestea, adesea în astfel de cazuri, organismul nu are nevoie de hrană, ci de lichid pentru a restabili echilibrul apei. „Mâncând” setea, oamenii câștigă kilograme în plus, ceea ce ar fi putut fi evitat dacă echilibrul apei ar fi normal.

Încercați să beți apă, apoi senzația de foame va apărea numai în acele cazuri în care corpul are cu adevărat nevoie să mănânce, iar kilogramele în plus nu vor fi depuse pe talie.

Apa favorizează activitatea creierului

Creierul conține cea mai mare cantitate de apă găsită în întregul nostru corp. Prin urmare, deshidratarea afectează în primul rând funcționarea creierului.

Unul dintre cele mai esențiale elemente pentru ca creierul să funcționeze este glucoza. De aceea am fost deseori sfătuiți să mâncăm ciocolată înainte de examene. Știați însă că și creierul este foarte afectat de apă, ceea ce asigură intrarea oligoelementelor în celulele creierului?

Deoarece creierul conține un procent mai mare de apă decât orice alt organ, se simte imediat deshidratat și dă semnale de sete, pe care le confundăm adesea cu foamea. Pentru a calma această foamete percepută, gustăm și, în loc de lichidul atât de necesar, creierul primește mâncare. Desigur, creierul folosește o parte din energia primită din acest aliment, dar cea mai mare parte a acestuia va fi depusă sub formă de kilograme în plus, deoarece de fapt organismul nu are nevoie de acest aliment și nu îl folosește în niciun fel. Dar, după un timp, creierul deshidratat va da din nou semnale de primejdie și veți lua o altă gustare, în loc să beți apă, să câștigați kilograme în plus – iar productivitatea activității creierului va scădea în continuare.

Apa favorizează producția de enzime care ard grăsimile

Pentru descompunerea și procesarea grăsimilor din corpul nostru, sunt responsabile enzimele speciale – lipazele. Gândește-te la grăsime ca la un zid de cărămidă.  Și numai atunci aceste cărămizi merg într-o călătorie prin corpul vostru, fiind transformate în energie pe care o cheltuiți în timpul stresului fizic și mental. Dar pentru ca acest bit să funcționeze bine, lipazele au nevoie de apă. Fără apă, un zid de cărămidă cu grăsime va fi depus pe talie și vei fi obosit și epuizat.

Apa îți dă energie

Imaginați-vă o plantă care crește în pământ uscat și suferă de o lipsă de apă. Cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât va arăta mai rău: frunzele se vor usca, tulpinile vor deveni moi și letargice și, în cele din urmă, planta va muri. Acum imaginați-vă cât de frumos, luminos și înflorit ar putea fi dacă ar fi udat regulat!

Același lucru se întâmplă și cu celulele corpului nostru. Atunci când echilibrul apei este dezechilibrat, corpul extrage apă din celulele sale pentru ao menține în viață. Celulele corpului devin ca frunzele uscate ale plantei care nu a fost udată de mult timp. Acest lucru te face să te simți lent și obosit, chiar dacă nu ai muncit atât de mult în ziua aceea.


Sursa: bzi.ro