sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialDe ce pleacă tinerii în străinătate ? Perspectiva studentului „respectat și apreciat”

De ce pleacă tinerii în străinătate ? Perspectiva studentului „respectat și apreciat”

[ad_1]

De la an la an, satele și comunele din România rămân cu tot mai puțini locuitori. Fie că pleacă la muncă sau la studii, străinătatea câștigă din ce în ce mai mult teren. Tendința absolvenților de a opta pentru studii în afara granițelor este din ce în ce mai des întâlnită

Numărul ieșenilor înscriși în documentele oficiale ale statului este semnificativ mai mare față de cel al celor care locuiesc efectiv în oraș.

Tinerii ieșeni aleg străinătatea

Dincolo de granițele oficiale ale țării noastre, în așa-zisa străinătate, mai trăiește o mică Românie, respectiv un mic Iași. Diaspora abundă de semeni plecați de acasă din diferite motive.

Fenomenul migrației e extins pe toate palierele de vârstă. Sondajele arată că pleacă din țară atât tineri talentați, pentru a studia la universități de top din afara României, cât și alte categorii de tineri care pleacă pentru a munci sau maturi ce vor să asigure copiilor și familiilor rămase acasă un trai mai bun.

Unii fac acest pas pentru că țara nu oferă posibilități înalte de dezvoltare în carieră, nu avem programe universitare la fel de bune, nu avem dotări în școli, nu avem sisteme publice decente de sănătate, de educație, nu avem salariile care se oferă în afară, nu avem curajul de a da o nouă șansă în câmpul muncii oamenilor trecuți de prima tinerețe, precum și multe altele.

Cristina Iordan este o tânără studentă la departamentul de Marketing, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ce abia s-a întors dintr-o frumoasă experiență de studii, în Portugalia.

„Să studiezi în altă țară este o experiență ce nu implică doar învățatul în sine, ci și multe alte lucruri ce contribuie enorm la dezvoltarea personală. Aș alege o universitate din orice altă țară fără să stau pe gânduri. Atmosfera în sine face marea diferență dintre modul de învățare de aici și de acolo. De la sălile de cursuri foarte moderne, profesorii entuziasmați să își susțină ora, până la întreg personalul didactic care oferă un respect deosebit studentului. Pe lângă toată informația primită, să fii student în altă țară aduce cu sine și un «open-mind» incredibil. Înveți să accepți altă cultură și poate chiar să o iubești, înveți să te descurci singur și, mai ales, înveți să cunoști importanța locului tău în societate. În orice altă țară, studentul este considerat viitorul. Am revenit în țară, dar cu siguranță voi pleca din nou”, a declarat Cristina Iordan.

Documentele oficiale nu reflectă realitatea

Lipsa locurilor de muncă, salariile mici, dar și schimbarea valorilor au condus spre o migraţie masivă a populaţiei cu vârstă de muncă, lăsând mediul rural cu o populaţie îmbătrânită, cu o infrastructură deficitară şi fără investiţii.

La nivelul județului Iași, în septembrie 2019, cu prilejul Conferinței Naționale a Specialiștilor în Stare Civilă și Evidența Persoanelor, primarul Mihai Chirica afirma că un sfert dintre ieșeni sunt plecați în străinătate, în ciuda numărului mai mare de ieșeni înscriși în documentele oficiale ale statului.

„Trăim drama decalajului major dintre populația raportată și cea existentă. La fiecare ciclu electoral tipărim sute de mii de buletine de vot, deși cam 25% din populație nu este în Iași. Am făcut un exercițiu cu privire la numărul real de persoane aflate în oraș. Am numărat persoanele înscrise în listele de plată de la toate asociațiile de proprietari, iar pe cei de la case în baza abonamentului de salubrizare. Concluzia a fost că un sfert din populație nu este pe teritoriul Municipiului Iași, micile diferențe fiind date de persoanele rezidente sau care sunt în tranzit. Probabil și la nivel național sunt situații asemănătoare”, declara primarul Mihai Chirica.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments