luni, decembrie 23, 2024
AcasăMondenDe ce putem avea accidentele vasculare cerebrale

De ce putem avea accidentele vasculare cerebrale

[ad_1]

Este imposibil să ghiciți cine va avea un accident vascular cerebral. Dar puteți reduce probabilitatea ca acest lucru să vi se întâmple. Un accident vascular cerebral apare atunci când o parte a creierului este lăsată brusc fără aport de sânge . Fără oxigen și substanțe nutritive, celulele nervoase încep să moară în câteva minute. Acest lucru este foarte periculos: în 2017, 428 de mii de ruși au suferit un accident vascular cerebral, 136 de mii de oameni au murit din cauza acestuia . Conform statisticilor, 15% din accidentele vasculare cerebrale ischemice apar la tineri și adolescenți.

Riscul de a avea un accident vascular cerebral depinde de ereditatea, vârsta, sexul și stilul de viață al unei persoane. Și, de asemenea, dacă a avut accident vascular cerebral înainte sau nu. Fiecare a patra lovitură se repetă .

Potrivit Asociației Naționale pentru Lupta împotriva AVC-ului (NABI) , 8% dintre ruși revin la viața normală după un accident vascular cerebral, 20% nu mai pot merge pe cont propriu și 31% necesită îngrijiri speciale.

În timpul pandemiei coronavirusului, au apărut dovezi că COVID-19 crește riscul de accident vascular cerebral, inclusiv la tineri. Cei care au contractat o infecție cu coronavirus au șanse de 6-7 ori mai mari de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au gripa. Acest lucru se datorează hipercoagulării – o creștere a coagulării sângelui.

Cinci fapte despre accident vascular cerebral

  • În lume, un alt accident vascular cerebral apare la fiecare 40 de secunde, o persoană moare din cauza acestuia la fiecare 4 minute.
  • În majoritatea țărilor, boala este mai frecventă la femeidecât la bărbați. Cu toate acestea, în Rusia, bărbații sunt mai predispuși să sufere de accidente vasculare cerebrale (în grupa de vârstă sub 67 de ani).
  • Accidentul vascular cerebral nu este o boală „senilă”. Se poate întâmpla oricui oricând, inclusiv adolescenților, copiilor, nou-născuților și chiar copiilor nenăscuți.
  • Un accident vascular cerebral care apare la tinerețe (când o persoană are între 18 și 65 de ani) poate avea un impact mai mare asupra vieții unui pacientdecât unul care apare la bătrânețe (când o persoană are peste 65 de ani). Reabilitarea pe termen lung este asociată cu costuri grave și cu pierderea salariilor obișnuite.
  • Accidentul vascular cerebral nu poate fi prevenit. Dar dacă trăiești un stil de viață sănătos, poți reduce probabilitatea ca acest lucru să ți se întâmple.

Cum și de ce se întâmplă atacurile cerebrale

Știm deja că un accident vascular cerebral apare atunci când sângele încetează să curgă către o parte a creierului. Acesta este întotdeauna rezultatul unor probleme vasculare. Vasele de sânge sunt ca niște conducte de apă: și ele se pot înfunda sau se pot scurge.

Accident vascular cerebral ischemic

Accidente vasculare cerebrale ischemice apar atunci când un vas de sânge din creier se înfundă. Înfundarea vasului poate fi fie cheaguri de sânge (cel mai adesea acestea sunt plăci de colesterol care apar cu ateroscleroză), fie emboli: cheaguri de sânge care ies din inimă în timpul fibrilației atriale și pot pătrunde în creier. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea: în 80% din cazuri .

Factori de risc:

  • Vârsta: peste 40 de ani.
  • Boli: boli de inimă, diabet, obezitate.
  • Stare de sănătate: hipertensiune arterială, colesterol ridicat din sânge, fibrilație atrială.
  • Istoria vieții:în trecut, existau deja accidente vasculare cerebrale sau tromboze.
  • Stil de viață: Inactivitate și lipsă de exercițiu.
  • Obiceiuri proaste: fumatul, consumul de droguri.
  • Ereditate: un istoric familial de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
  • Nașterea recentă.
  • Anumite medicamente,cum ar fi terapia de substituție hormonală, medicamentele cu estrogen.

Infarct hemoragic

Accidente vasculare cerebrale hemoragice sunt cauzate de o „scurgere” sau ruperea unui vas de sânge în creier. Vasul poate fi deteriorat din cauza tensiunii arteriale crescute, a traumatismului cranian, a tulburărilor de sângerare sau a anevrismului – un defect congenital în peretele vascular.

Factori de risc:

  • Starea de sănătate: hipertensiune arterială.
  • Obiceiuri proaste: fumatul, dependența de cocaină și metamfetamină.
  • Luați medicamenteanticoagulante, cum ar fi warfarina.

Ce precede un accident vascular cerebral

Uneori, accidentele vasculare cerebrale apar la cei care nici măcar nu erau conștienți de prezența factorilor de risc. De exemplu, majoritatea persoanelor cu anevrisme înainte de accident vascular cerebral nu știau că au probleme vasculare.

Cu toate acestea, aceasta este mai mult excepția decât regula. Cel mai adesea, accidentele vasculare cerebrale apar fie la persoanele care au unul sau mai mulți factori de risc evidenți, fie la cei pentru care a sunat deja „clopotul de alarmă”: a avut loc un atac ischemic tranzitoriu sau TIA.

Un atac ischemic tranzitor este un accident vascular cerebral „temporar”, ale cărui simptome dispar după câteva minute sau ore. Oricine a avut un TIA cel puțin o dată riscă să sufere un accident vascular cerebral „complet”, deci este foarte important să învățăm cum să-l recunoaștem.

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments