Directorul ANM, Elena Mateescu, explicații referitoare la norul toxic din Ucraina – VIDEO

57


Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a transmis că România nu va fi traversată de norul toxic din Ucraina. De asemenea, aceasta a explicat că emisiile receptate de stațiile de monitorizare a calității aerului s-ar datora Codului Galben de vânt.

„În ceea ce privește particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, să nu uităm că astăzi până la ora 20.00 ne aflăm sub incidența unei avertizări de Cod Galben, cu vânt de intensitate în special în zona Dobrogei, care fi putut să ridice particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de Est și Sud-Est a țării. În zona capitalei, în ultimele trei luni, au fost cantități foarte mici de precipitații. 7,3 în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metru pătrat în trei luni, față de o medie de 110 cât ar fi trebuit să cumulăm în această perioadă a anului”, a transmis directorul ANM.

Elena Mateescu a confirmat că nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina

Emisiile detectate nu au nicio legătură cu norul toxic din Ucraina

Elena Mateescu a confirmat că nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că aerul circulă dinspre sector nord-estic, iar intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a transmis, în cadrul unui briefing de presă la Guvern, că fenomenul este monitorizat în permanență.

Mesajul Ministerului Mediului cu privire la norul poluant

Ministerul Mediului a transmis un comunicat în care a explicat că nu se preconizează o deplasare a norului poluant spre teritoriul României și că orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectata de stațiile speciale.

„Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului a transmis un comunicat în care a explicat că nu se preconizează o deplasare a norului poluant spre teritoriul României și că orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectata de stațiile speciale

DSU susține că informațiile privind norul de fum sunt fake news

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis, în cadrul unei postări pe Facebook, că informațiile privind norul toxic din Ucraina reprezintă un fake  news.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS”, transmite DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis, în cadrul unei postări pe Facebook, că informațiile privind norul toxic din Ucraina reprezintă un fake  news

De asemenea, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență au anunțat că deasupra României nu se înregistrează valori ridicate de monoxid de carbon în următoarea zi.

„Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților”, se arată în postarea DSU.


Sursa: bzi.ro