[ad_1]
Sub deviza „Pare magie dar este chimie”, Societatea de Chimie din America (ACS), în colaborare cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” (ICMPP) Iași și Societatea de Chimie din România, a organizat a 5-a ediție a Festivalului de Chimie ACS, în data de 7 octombrie, în curtea Institutului.
Festivalul de Chimie ACS a apărut ca o inițiativă a ACS în 2010 și a fost dezvoltat la noi în țară din 2017 de filiala sa românească (ACS International Chemical Sciences Chapter of Romania – ACS-RO – fondată în 2013) drept un eveniment de popularizare a științei publicului larg.
Ediția a V-a a Festivalului de Chimie ACS, organizată la Iași
Anul acesta, Festivalul de Chimie ACS a avut alături mai mulți parteneri din mediul universitar (Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie și Grădina Botanică ”Anastasie Fătu” din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului ”Cristofor I. Simionescu” din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Științele Vieții din Iași), industrie (Chemical Company S.A. Iași), organizații nonguvernamentale și programe educaționale dedicate copiilor, tinerilor și adulților (Asociația Bucurie și Speranță, STEM Club, Doamna de Științe) și nu în ultimul rând Primăria Municipiului Iași.
Festivalul de Chimie ACS a pleacat de la idea că jocul este cea mai bună metodă de a învăța lucruri noi și de a descoperi magia chimiei prin experiment și își propune să comunice într-un mod diferit și creativ valoarea științei, să schimbe prejudecăți și să aducă bucuria în studiul chimiei, subliniind deopotrivă rolul esențial al acesteia în abordarea provocărilor zilnice.
Evenimentul s-a adresat copiilor de vârste diferite, elevilor de gimnaziu sau liceu, profesorilor, membrilor familiilor acestora. Voluntarii prezenți în spațiul de „joacă” din curtea Institutului (aprox. 90 de voluntari printre care studenti, doctoranzi, cercetatori, cadre didactice universitare, juristi, arhitecti, personal tehnic al ICMPP) au oferit celor peste 700 de participanti oportunitatea de a experimenta chimia într-un mod atractiv, dincolo de ceea ce este predat la clasă, de a le prezenta oportunități de studiu și carieră în domenii variate, de a forma conexiuni noi între cei care studiază, predau sau lucrează în domeniul chimiei. S-au realizat peste 15 tipuri de experimente (pe categorii de vârste) și cam tot atâtea alte activități cu participanții. Au fost vizitatori care au stat in curtea institutului ore in sir fascinati de ceea ce au putut experimenta. Aceasta experienta nemaipomenita fost realizabila doar prin generozitatea, bunatatea, inima deschisa, pasiunea si buna dispozitie a voluntarilor care au adus un pic din magia chimiei in inima tututor participanților, indiferent de vârstă!
[ad_2]