[ad_1]
Un grup de șase elevi și două cadre didactice de la Școala Gimnazială “Ionel Teodoreanu” din Iași a participat la prima mobilitate de învățare, în Turcia-Kahramanrmaras, prin intermediul unei mobilități Erasmus KA2, “Healthy, Strong, Happy and Motivated Students Sports in the Digital Age”.
Tinerii au participat timp de o săptămână (22-29 mai) la activități de conștientizare a rolului sportului în creșterea stării de bine a elevilor.
Elevi ieșeni în schimb de experiență
Cei șase elevi ai Școlii Gimnaziale „Ionel Todoreanu” din Iași au avut parte de o experiență inedită în Turcia.
În prima zi a mobilității elevii s-au familiarizat cu aspecte din culturile reprezentate de școlile participante prin intermediul dansurilor tradiționale din cele 5 țări participante: Turcia, Portugalia, Slovacia, Lituania și România. A doua zi, școala gazdă a organizat o plimbare cu bicicletele, astfel tinerii și-au dezvoltat spiritul de echipă, abilitățile de coordonare și comunicare. Programul zilei a fost completat de activități de cunoaștere a patrimoniului cultural al școlii din Turcia. În următoarele zile, atelierele de învățare a jocurilor tradiționale turcești le-au captat atenția tuturor copiilor. Aceștia au realizat postere despre importanța sportului în viață, iar la final s-au întâlnit cu un fost campion mondial la Jocurile Paralimpice, la înot. Mobilitatea a inclus și vizita la Centrul regional de selecție a copiilor care doresc să practice diferite sporturi, participanții aflând astfel care sunt modalitățile de testare în vederea selecției copiilor pentru diferite ramuri sportive :atletism, baschet, volei, handbal, lupte, gimnastică.
Mobilitatea a avut un impact pozitiv asupra tinerilor
Directorul Școlii, Silviana Loghin a declarat că toate activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii în Turcia au reușit să influențeze pozitiv elevii.
“Toate activitățile realizate, în care au fost implicați toți elevii participanți au reușit să evidențieze rolul practicării sportului în menținerea sănătății, dar și importanța unei vieți active în contextul epocii digitale în care trăim”, a afirmat Silviana Loghin.
Proiectele tip Erasmus sunt din ce mai accesate de liceele din Iași, implicit de elevi și părinți, costurile suportate de aceștia fiind foarte reduse, sponsorii proiectului suportând cele mai costisitoare cheltuieli. Erasmus permite participarea profesorilor și elevilor la activităţi de perfecţionare şi de dezvoltare a abilităţilor în ţări partenere, proiectele oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional, din şcolile profesionale, dar şi de profil uman sau real, să se dezvolte profesional şi să dobândească experiență. În plus, nivelul de engleză al candidaților Erasmus trebuie să fie mediu spre avansat. De cele mai multe ori, aceste schimburi de experiență sunt privite ca o vacanță frumoasă de majoritatea tinerilor care nu au ocazia să călătorească în afara țării foarte des.
Școala Gimnazială “Ionel Teodoreanu” din Iași, pe lângă proiectele Erasmus în care se implică constant, în ultimul timp demarează și multe activități interne, în favoarea copiilor. Olărit, pictură, dans și ieșiri la pădure, acestea ar fi doar o parte din activitățile susținute de școală.
Activitățile sunt apreciate de părinți, zeci de poze cu micuții din timpul activităților fiind distribuite pe rețelele de socializare. Astfel de activități contribuie și la creșterea notorietății instituției de învățământ.
[ad_2]