Emoții mari pentru Liviu Dragnea in dosarul vizitei în SUA! Instanța de control începe verificarea procedurală a cazului

37


 

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București începe, de marți, verificarea riguroasă, procedurală, a actelor și probelor din dosarul de mare corupție al fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, în care este acuzat de două fapte de trafic de influență.

Totodată, fostul președinte al PSD, este acuzat de anchetatorii anticorupție și de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Faza camerei preliminare este o etapă a procesului penal subsecventă trimiterii în judecată, respectiv a desesizării procurorului anchetator și sesizarii unei instanțe de judecată, în care un magistrat de cameră preliminară verifică temeinicia și legalitatea actelor întocmite în dosar și a probelor administrate.

La acest moment toate părțile pot depune cereri și invoca excepții referitoare strict la procedurile de anchetă în cazul sesizării unor vicii procedurale.

După verificarea acestor aspecte magistratul dă o soluție care poate fi fie pentru începerea judecării cauzei pe fond, fie pentru restituirea parțială sau chiar totală a cauzei la unitatea de parchet pentru refacerea parțială sau integrală a unor acte sau chiar a întregului dosar.

Decizia dată de primul magistrat de cameră preliminară poate fi atacată la rândul ei de părțile din dosar caz în care speța este transmisă instanței de judecată ierarhic superioară.

Dosarul în care fostul lider al PSD, Livu Dragnea, este judecat pentru fapte de mare corupție privind participarea sa la ceremonia de învestire a fostului președinte american Donald Trump stagnează, după ce patru judecători ai Tribunalului București au făcut cereri de abținere.

Concret, patru magistrați, s-au abținut de la judecarea acestui dosar, iar cererile acestora au fost admise.

Judecătorii TB care au formulat deja cereri de abținere, ce s-au și admis sunt Lavinia Mihaela Cîrciumaru, Marius Iulian Joița, Violeta Elena Georgescu-Ashemimry și Cătălina Cruceru.

Totul s-a petrecut în decursul lunii iunie, iar acum, un al cincilea magistrat, Amalia Andone-Bontaș așteaptă decizia colegiului instanței cu privire la cea de-a patra cerere de abținere din acest dosar.

În acest nou dosar Liviu Dragnea este acuzat de DNA de două fapte de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia Carlo Burci pentru complicitate la cumpărare de influență, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Un alt om de afaceri, ce va fi judecat în dosar este Dan Valentin Belcea, trimis și el în fața judecătorilor pentru cumpărare de trafic de influență.

În rechizitoriul transmis Tribunalului București anchetatorii notează că în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în.


Sursa: bzi.ro