miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăSocialEste cel mai căutat loc din Iași în această perioadă! Toți elevii...

Este cel mai căutat loc din Iași în această perioadă! Toți elevii vor să ajungă aici: „Pentru o perioadă este ocupat totul”

[ad_1]

Săptămâna aceasta, 49 de unități școlare ieșene desfășoară activități în cadrul programului Școala Altfel, iar 4 unități au activități în programul Săptămâna Verde. Printre locurile rezervate pentru această perioadă se numără și unul extrem de special, Planetariul Facultății de Matematică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Reprezentanții spun că grupurile formate din cadre didactice și copiii au epuizat deja locurile disponibile

La Planetariul din Corpul A al UAIC, cu ajutorul simulărilor astronomice, pe tavanul boltă al incintei pot fi proiectate Calea Lactee, planetele, soarele sau cele mai importante stele. Programele Săptămâna Verde și Școala Altfel oferă profesorilor și elevilor din Iași șansa de a-l vizita. Locurile disponibile deja s-au epuizat, în ciuda faptului că în Planetariu încap 60 de persoane.

„Rezervările s-au făcut deja, se fac per grup, nu știm exact câte persoane sunt în fiecare grup care a fost sau care urmează să vină, însă capacitatea în Planetariu este de 60 de locuri. Până acum, 16 grupuri au rezervat și au mai fost care au sunat, însă am anunțat că pentru o perioadă este ocupat totul”, a declarat prof. univ. dr. Răzvan-Dinu Lițcanu, decanul Facultății de Matematică din cadrul UAIC.

Planetariul din Iași, un loc unic pentru elevi

Elevii din Iași participă, zilele acestea, la o serie de activități cu prilejul programelor Săptămâna Verde și Școala Altfel. Pe lângă ieșirile în natură, în oraș sau plimbările la muzeu, cei mai mulți profesori, împreună cu elevii, aleg să meargă la Planetariul Facultății de Matematică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Planetariul permite vizualizarea bolții cerești pentru orice punct de pe suprafața Pământului.

Modificarea aspectului cerului de la clipă la clipă este asigurată de sisteme de rotație care permit realizarea unei rotații complete în circa 2 minute, corespunzătoare rotației în 24 ore a sferei cerești. Se pot simula diverse fenomene astronomice, printre care eclipse de lună și soare, ocultațiile unor stele de către lună, se pot vedea mișcările aparente ale planetelor, luna cu fazele ei, fenomenul de precesie, precum și unele probleme de nivel teoretic pentru învățământul astronomiei din universități și licee.

Programul de vizitare

Toți cei care doresc să-și completeze cunoștințele generale de astronomie pot vizita Planetariul în grupuri organizate (maxim 60 de persoane într-o serie), conform programului de vizitare: luni (2 prezentări), între orele 10:00 și 11:00, miercuri (2 prezentări), între 13:00 și 14:00, vineri (2 prezentări), între orele 9:00 și 10:00.

Menționăm că programările la acest loc din Iași se fac cel târziu cu 48 de ore înainte de data prezentării. Taxa (100 de lei/grup) se achită la Casieria Universităţii (program: zilnic, între orele 13:00 și 15:00), iar chitanța se prezintă la Secretariat cel târziu cu 24 de ore înainte de data prezentării.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments