marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialExpoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”, la Palatul Culturii din Iași

Expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”, la Palatul Culturii din Iași

[ad_1]

Palatul Culturii din Iași găzduiește o expoziție temporară, intitulată „Datini și obiceiuri de iarnă”. Mai exact, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, acest eveniment. În luna decembrie, muzeul marchează cea mai îndrăgită și așteptată perioadă de peste an, prin prezentarea obiectelor din colecție, ce formează recuzita folosită de ceata colindătorilor

La Palatul Culturii din Iași va avea loc o expoziție temporară, intitulată „Datini și obiceiuri de iarnă”. Concret, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași organizează, în perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, acest eveniment. În luna decembrie, muzeul marchează cea mai îndrăgită și așteptată perioadă de peste an, prin prezentarea obiectelor din colecție, ce formează recuzita folosită de ceata colindătorilor.

Expoziția ilustrează întregul repertoriu al datinilor și obiceiurilor de iarnă: colindatul străvechi, susținut de măști și mascoide zoomorfe (capră, urs, cal) și antropomorfe (moșnegi și babe), precum și cântece religioase de stea.

Expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”, la Palatul Culturii din Iași

Pentru că un rol important în cadrul sărbătorilor de iarnă revenea așezării sub bune auspicii a viitorului an agricol, vizitatorul va regăsi aici plugul, buhaiul, harapnicele și clopotele, elemente ce însoțesc grupul urătorilor în ajunul Anului Nou. Demersul expozițional este susținut de imagini din arhiva fotografică a muzeului și de texte sugestive. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30 – ultimul bilet).

De reamintit că ziua de 5 decembrie a fiecărui an dă startul evenimentelor și tradițiilor organizate cu scopul întâmpinării Crăciuniului. Ca în fiecare zonă din România, fiecare copil își lustruiește ghetuțele cum poate mai bine și le așează la gura sobei, cu speranța că Moș Nicolae îi va aduce cadoul mult visat.

Fiecare gospodărie se transformă într-un furnicar și toți membrii familiei își concentrează energia pentru pregătirile de Crăciun

De la această dată și până pe 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Domnului, nu mai contenește pregătirea bucatelor tradiționale de Crăciun. Fiecare gospodărie se transformă într-un furnicar și toți membrii familiei își concentrează energia pentru pregătirile legate de marea sărbătoare. În centrele din marele orașe ale Moldovei vin grupuri de colindători ce provin din satele din apropiere. Aceștia prezintă cu mândrie cele mai interesante obiceiuri de iarnă din zona din care provin, tradiții păstrate și transmise din moși-strămoși. Cete de colindători, mascați, grupuri de dansatori, toți încearcă să se evidențieze cât mai mult, conștienți fiind de faptul că aceste evenimente vor crește popularitatea zonei din care provin. Seara de 24 decembrie este magică.

Grupuri mai mici sau mai mari de colindători pornesc pe ulițele încărcate de zăpadă ale satelor și vizitează toate casele, vestind Nașterea Domnului. În prima zi de Crăciun, locuitorii Moldovei obișnuiesc să participe la slujbele de la biserică. După acestea are loc masa în familie. În toate cele trei zile de Crăciun, cetele de colindători umplu casele moldovenilor cu glasurile lor. În seara de 31 decembrie, urătorii vizitează toate casele și intonează cu putere plugușorul tradițional.

 Așadar, expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”, la Palatul Culturii din Iași.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments