joi, ianuarie 23, 2025
AcasăCulinarFasole cu ciolan la ceaun. Rețetă sănătoasă, fără prăjire

Fasole cu ciolan la ceaun. Rețetă sănătoasă, fără prăjire

[ad_1]

Cu siguranță mulți dintre voi au avut ocazia să savureze în copilărie această delicioasă mâncare românească, iahnie de fasole cu ciolan la ceaun. Chiar dacă necesită mai mult timp petrecut în bucătărie, poate fi o opțiune perfectă pentru un weekend relaxant. Fasolea cu ciolan afumat gătită la ceaun este cu adevărat o delicatesă, apetisantă și extrem de savuroasă. Este un fel de mâncare apreciat în mod deosebit de români, iar pregătit în aer liber la ceaun, capătă un gust și o aromă cu totul deosebite. Acest preparat este potrivit pentru o masă copioasă, destinată mai multor persoane.

Fasole cu ciolan la ceaun pentru cei cu probleme intestinale

Este o rețetă românească tradițională dar cu un plus de sănătate, deoarece nu implică prăjire. Așadar, este potrivită și pentru cei cu probleme gastrice. Pentru cei care au la dispoziție un ceaun și ingredientele necesare pentru o rețetă tradițională de 1 Decembrie și nu numai, această fasole la ceaun este o variantă cu totul specială pe care cu siguranță nu ați mai gustat-o până acum.

Cu o seara înainte, lăsați la înmuiat 1 kilogram de fasole boabe mărunta, pe care o spălați bine și o clătiți în mai multe ape. Lăsați fasolea în apă cu un pumn de sare grunjoasă peste noapte. Se recomandă folosirea fasolei cu boabe mici, deoarece este mai fragedă în comparație cu soiurile cu boabe mari.

Dimineața sau în ziua următoare, puneți fasolea la fiert. Când dă în clocot, aruncați apa și clătiți fasolea din nou, apoi puneți-o în apă proaspătă. Vă recomandăm să repetați această operațiune de aproximativ 3-4 ori. În apa finală adăugați 2 morcovi mari, 3 cepe mici, 1 țelină, 1 rădăcină de pătrunjel și 1 păstârnac. Lângă toate acestea, adăugați un cartof mic tăiat în două. Acesta va absorbi multe dintre substanțele care provoacă gaze intestinale, iar în final îl puteți scoate. Continuați să fierbeți totul, iar în același timp, într-un vas separat, puneți la fiert ciolanul afumat întreg, în apă, cu câteva boabe de piper, un pahar de vin roșu și 3-4 foi de dafin. Lăsați să fiarbă cel puțin 2 ore, până când carnea se desprinde ușor de pe os.

Cum poate fi servit acest fel de mâncare

Când ambele vase sunt gata, într-un ceaun, căliți aproximativ 2 cepe și morcovul fiert din fasole, tăiat cubulețe mici. Adăugați fasolea cu puțin din zeama în care a fiert, apoi ciolanul fiert în vin desfăcut în fâșii și mirodeniile. Adăugați și aproximativ 6-8 linguri de bulion și, dacă aveți la îndemână, puțin kaizer afumat tăiat cubulețe pe care îl puteți prăji rapid și adăuga în fasole. La final, presărați puțin pătrunjel proaspăt tocat. Serviți acest deliciu alături de pâine prăjită, ardei iute și un bol generos de murături asortate, inclusiv gogonele, castraveți murați și conopidă murată. De asemenea, puteți însoți această delicioasă masă cu o tuică de prune sau o palincă pentru o masă plină de savoare autentică românească.

Tradiția preparării de fasole la ceaun pentru Ziua Națională a României a apărut de fapt prin anii 2000, potrivit Adrianei Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare.

„Meniurile tradiționale de sărbători, incluzând aici mai ales cel pentru Ziua Națională a României, sunt răspunsuri la situații noi prin asumarea unei referințe la situații vechi. Poate părea o tradiție veche celor mai tineri, ceilalți își pot aminti însă că a apărut destul de recent, prin 2000. Ceaunul de fasole cu ciolan gătit public de 1 decembrie a devenit un simbol al acesteia și, deci, o tradiție reinventată prin preluarea și repetarea sa cvasiobligatorie la festivitățile oficiale, instituind, cum scrie antropologul Florin Dumitrescu, un mit culinar național ce își creează astfel propriul trecut (…). Ne putem gândi că găina umplută e mâncare de sărbătoare, dar trebuie să ținem cont că în 1940, 1 decembrie a picat fix duminică. Dacă săpăm mai adânc în istorie, ajungem chiar în ziua faptei, în 1918, și aflăm că oamenii care au participat la Unire erau îndemnați să aducă «alimente de lipsă» și erau informați că «banchete şi mese comune nu vor fi»”, a explicat Adriana Sohodoleanu despre tradiția preparării de fasole cu ciolan la ceaun în ziua de 1 Decembrie.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments