luni, ianuarie 20, 2025
AcasăNationalFraudă la un examen pentru permis de conducere. Zeci de persoane fără...

Fraudă la un examen pentru permis de conducere. Zeci de persoane fără studii ar fi trecut proba scrisă. Cât plăteau ca să ia examenul

[ad_1]

Zeci de şoferi din Bucureşti şi Ilfov au reuşit să obţină permise de conducere, chiar dacă sunt analfabeţi, prin metoda „sufleorul”.

Potrivit unor surse, numărul şoferilor care au obţinut permise de conducere prin această metodă s-ar ridica la 56. Aceleaşi surse arată că ancheta a pornit în luna iunie, de la un pont.

O cameră ascunsă sub nasturele de la o cămaşă şi o cască

Astfel, anchetatorii au descoperit că în schemă erau implicaţi mai mulţi indivizi, printre care şi un instructor auto. Cu ajutorul unor echipamente video-audio, respectiv o cameră ascunsă sub nasturele de la o cămaşă şi o cască, candidaţii la examenul auto obţineau răspunsurile corecte de la un bărbat, instructor auto.

Pentru acest „ajutor”, şoferii analfabeţi plăteau sume cuprinse între 3.000 şi 7.500 de euro.

Mai mult, unul dintre şoferii care au obţinut ilegal permisul de conducere ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa, iar acum este cercetat penal pentru ucidere din culpă.

„La data de 18 octombrie, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au depistat în flagrant 3 bărbați, respectiv un candidat, un instructor auto și un „sufleor”, care ar fi fraudat proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București.

În fapt, candidatul, în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine și în urechi, aceasta permițându-i „sufleorului” să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului.

La aceeași dată, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfășurat 3 percheziții, respectiv la sediul unei școli de șoferi, din București și la domiciliile a 2 dintre cele 3 persoane, depistate în flagrant.

În cadrul activităților de documentare, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au identificat, până în prezent, alte 56 de persoane, cu privire la care există suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică, pentru obținerea permisului de conducere”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Polițiști din cadrul IPJ Ilfov s-au deplasat în județele Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov s-au deplasat în județele Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București, pâna la acest moment fiind conduse la sediul IPJ Ilfov 43 de persoane

„Astfel, în vederea executării a 56 de mandate de aducere, în cursul zilei de 18 octombrie a.c., 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov s-au deplasat în județele Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București, pâna la acest moment fiind conduse la sediul IPJ Ilfov 43 de persoane, pentru cercetări.

Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că, în perioada 2018-2022, un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu un bărbat(sufleor), în vârstă de 28 de ani și fără calitate, au racolat zeci de persoane neșcolarizate și le-au sprijinit să fraudeze proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București.

Ca mod de operare, candidații urmau să intre în sala de examen, purtând pe îmbrăcăminte și în urechi tehnică de natură a permite să filmeze monitorul și să comunice în exterior cu „sufleorul”, acesta din urmă transmițându-le răspunsurile”, se mai arată într-un comunicat.

Suma solicitată era între 3000 și 7500 euro

Pentru obținerea în mod fraudulos a permisului de conducere, suma cerută era cuprinsă între 3000 și 7500 euro.

„Suma solicitată pentru obținerea în mod fraudulos a permisului de conducere era cuprinsă între 3000 și 7500 euro.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals informatic fals în declarații și abuz în serviciu, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

La activități au participat luptători din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Ilfov, criminaliști și polițiști de la structurile operative din cadrul IPJ Ilfov.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments