[ad_1]
Există unele fructe și legume care nu sunt recomandate pentru diabetici. Toată lumea știe că consumul de fructe și legume este bun pentru sănătate. Acestea conțin vitamine, minerale și fibre importante și reduc riscul de tumori maligne, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și obezitate. Este această recomandare la fel de valabilă pentru toată lumea? Sunt aceste recomandări utile pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1 și de tip 2?
Majoritatea fructelor și legumelor au un indice glicemic scăzut sau mediu. Astfel, încât nu duc la o creștere dramatică a nivelului de glucoză din sânge în comparație cu alte alimente care conțin carbohidrați. Cum ar fi pâinea albă sau integrală și dulciurile.
Fructe și legume pentru diabetici. Ce efect pot avea acestea asupra bolii?
Legumele au o funcție importantă în diabet, deoarece furnizează vitamine și minerale esențiale, iar fibrele pe care le conțin încetinesc absorbția glucozei. Vitaminele A, D, E, K sunt liposolubile, așa că merită să adăugați ulei de măsline, nuci sau semințe la legumele dvs.
Studiile au arătat că anumite tipuri de fructe sunt utile în prevenirea primară a multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2. Consumul a trei porții de afine, mere sau struguri pe săptămână a redus semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Consumul crescut de fructe este recomandat pentru prevenirea primară a multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2. Orice fruct este recomandat pentru diabet, dar cu anumite limitări.
Indicele glicemic al fructelor. Care sunt cele mai benefice?
Fructele diferă în ceea ce privește indicele lor glicemic. IG ridicat (60-70) au pepenele galben, bananele, strugurii, sultanele. Mediu (47-59) – prune uscate, afine, grapefruit și merele, perele, portocalele, piersicile, prunele, caisele, căpșunile au IG scăzut (34-46).
Cele mai utile fructe sunt: coacăzele, ananasul, pepenele galben, avocado, afinele, piersicile, lămâile, fructele negre (în special afinele). De asemenea, recomandate sunt și cireșele, grepfrutul, perele, merele, murele, zmeura, mandarinele, caisele, papaya, portocalele, coacăzele (albe și roșii), cireșele și afinele.
Unele dintre fructele recomandate pot varia foarte mult în compoziție, în funcție de soi și de condițiile de creștere. De aceea, merită să verificați după fiecare masă dacă fructele au influențat nivelul glicemiei. În acest scop, fiecare persoană care trăiește cu diabet ar trebui să țină un jurnal și să înregistreze cu scrupulozitate toate alimentele și mesele din dieta sa.
Fructe nerecomandate de medici
Orientările dietetice nu interzic consumul de fructe, chiar dacă indicele glicemic al acestora este relativ ridicat. Pentru persoanele cu diabet de tip 1, ar trebui să se poată recalcula încărcătura de carbohidrați a fructelor în unități de pâine, pentru a compensa consumul acestora cu o creștere a dozei de insulină.
Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să evite consumul unor cantități mari (peste 400 g pe zi) de fructe cu indice glicemic ridicat (banane, pepene galben, pere și prune foarte coapte), precum și de fructe confiate, care sunt bogate în zahăr și bogate în calorii.
De asemenea, pe lângă fructe și legume pentru diabetici, trebuie evitate gemurile, dulcețurile, siropurile îndulcite. Nu sunt recomandate fructele conservate într-o marinată dulce, marmelada și sucurile de fructe, în special cele cu adaos de zahăr.
[ad_2]