[ad_1]
Greva generală continuă. Zilele trecute, zeci de mii de angajați din învățământ, împreună cu elevi, au protestat la Iași, București, Cluj-Napoca și alte mari orașe. De asemenea, ieri nu au mai avut loc negocieri la Guvern, ultimele întâlniri eșuate între sindicaliști și guvernanți având loc joi. A fost anunțat un nou protest în Capitală pentru marți, 30 mai.
Amintim că de luni, 22 mai 2023, la nivelul județului Iași au intrat în grevă 9359 de angajați. La nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.
Profesorii nu cedează
Greva generală pe termen nelimitat nu s-a încheiat. Profesorii nu acceptă vouchere, prime sau majorări salariale sub 25 la sută din partea Guvernului. Ieri a fost aprobată ordonanța de urgență care va crește de la 1 iunie salariile personalului nedidactic din Educație la nivelul din 2022, singura concesie făcută până acum față de majorările de salarii cerute de profesori. Astfel, săptămâna viitoare se anunță noi protest mare la București. Autocare pline cu profesori din toată țara se vor îndrepta către cpirală. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea guvernanților „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.
„Mergem la București marți, am tot vorbit, nu știu ce aș putea să mai spun, să repet aceleași lucruri? Mergem la protest, cred că vor fi două autocare pline de la Iași. Chiar nu pot vorbi acum”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.
Ce vor angajații din învățământ
Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. În plus, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). Se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
[ad_2]