Guvernul Ciucă finanțează primăriile care nu își pot plăti facturile la energie

90


Astăzi, prin Ordonanță de Urgență, Guvernul Ciucă a adoptat o nouă măsură de sprijin financiar pentru unitățile administrativ-teritoriale care nu pot suporta independente cheltuielile legate de achiziția gazelor naturale sau plata în avans a acestora.

În acest sens, redăm în continuare principalele prevederi ale Ordonanței de Urgență adoptată astăzi:

– Sumele vor fi acordate din bugetul Ministerului Dezvoltării, „în situații deosebite și în condiții temeinic justificate ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale”.

– Sumele se alocă bugetelor locale prin ordin al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, „pe bază de cerere temeinic justificată”.

– Sumele se alocă unităților administrativ teritoriale care au beneficiat de subvenţia pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei și la nivelul cărora nu s-a înregistrat excedent bugetar la 31 decembrie 2021.

– Sumele alocate nu pot depăși dublul subvenției pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei.

– Sumele acordate se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022.

– Ministerul Dezvoltării va estima necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse. În baza analizelor și estimărilor realizate, ministerul identifică și criterii de departajare a beneficiarilor sau de limitare a alocărilor.

Nicolae Ciucă, despre finanțarea de 4 miliarde de euro

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va aproba un proiect de hotărâre în scopul implementării reformelor, investițiilor și proiectelor finanțate din fondurile alocate României prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

„În baza aceste noi hotărâri am convingerea că vom continua să ducem la bun sfârşit toate obiectivele şi jaloanele care stau pe agenda Guvernului pentru primul trimestru şi desigur să putem să accesăm cu adevărat primele sume din banii care au sosit deja în ţară şi aici vorbim de cele aproximativ 4 miliarde euro”, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, prim-ministrul a declarat că este important de subliniat că acțiunile Executivului reprezintă pași importanți în implementarea reformelor, investițiilor și proiectelor finanțate din fondurile alocate României prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență. Nicolae Ciucă a afirmat că, la momentul prezent, există toate elementele cuprinse în hotărârea de Guvern pe care a generat-o Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În baza acestei noi hotărâri, Nicolae Ciucă a declarat că speră să ducă la bun sfârșit toate obiectivele și jaloanele care stau pe agenda Guvernului pentru primul trimestru și că o să se poată accesa primele sume din banii care au sosit în țară, respectiv de cele patru miliarde de euro.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț


Sursa: bzi.ro