[ad_1]
Vă puteți face iaurt de casă având la dispoziție doar câteva ingrediente. Doar cu puțină atenție și câteva modificări, puteți face acasă iaurt proaspăt și de calitate superioară. Este simplu, economic și delicios. Odată ce l-ați încercat, nu veți mai cumpăra iaurt din magazin.
Iaurtul natural este grozav pentru a combate foamea, vă ajută să scăpați de kilogramele în plus în timp record și este ideal ca mic dejun sănătos. Pentru a face iaurt natural de casă, ar trebui să alegeți lapte de înaltă calitate, de preferință lapte integral, este mai sănătos, mai gustos și, în consecință, iaurtul dintr-un astfel de lapte se va dovedi, de asemenea, foarte gustos și util. Este mai bine să nu neglijați calitatea laptelui. Laptele de calitate slabă poate conține antibiotice și alți aditivi care pot inhiba bacteriile din iaurt, iar iaurtul poate să nu fermenteze sau să nu iasă de consistența dorită.
Iaurt de casă. Cum să alegi laptele potrivit pentru pregătirea acestuia?
O altă caracteristică importantă a laptelui în prepararea iaurtului este conținutul său de grăsime. Cu cât laptele este mai gras, cu atât iaurtul este mai cremos. Este posibil ca laptele degresat să nu aibă consistența de iaurt sau să fie prea lichid.
În ceea ce privește laptele, am făcut iaurt din toate tipurile de lapte, de casă, pasteurizat, ultrapasteurizat și sterilizat. Alegeți laptele de la un producător de încredere, astfel încât să fie integral, fără grăsime și fără aditivi. Toate celelalte tipuri de lapte, cu excepția cazului în care este lapte integral, sunt potrivite de la 3,2% grăsime.
Pentru a pregăti iaurt de casă aduceți 1 până la 3 litri de lapte la o temperatură de +42 °C. Pentru a verifica temperatura fără termometru, puneți o picătură de lapte pe încheietura mâinii, ar trebui să fie aproape fierbinte, dar să nu vă ardă pielea.
Cât timp are nevoie laptele pentru a se fermenta? După câte ore puteți să vă bucurați de iaurt?
Dacă folosiți lapte de casă sau pasteurizat, fierbeți-l și răciți-l la temperatura indicată. Turnați starterul în lapte și amestecați. Este indicat să punem lingura și ustensilele de gătit în apă clocotită.
Înfășurați vasul/ borcanul într-o pătură caldă (nu una subțire). Lăsați laptele să fermenteze. Timpul de fermentare pentru 1 litru este de 8-12 ore. 3 litri – 12-20 de ore. Gradul de pregătire a iaurtului se verifică după consistența acestuia.
Dacă după 8-12 ore iaurtul nu este gros, dacă este cald, lăsați-l să fermenteze încă 2 ore și verificați din nou. Dacă este rece, reîncălziți-l diluându-l cu lapte cald, scufundând vasul în apă fierbinte sau în cuptor la t 40-50°C.
Apoi înfășurați din nou într-o pătură și lăsați iaurtul de casă timp de 3-4 ore. Răciți iaurtul finit în frigider timp de 5-8 ore, dacă doriți. În frigider iaurtul se va maturiza și va deveni 10-15% mai gros. O cantitate mică de zer este normală. Aceasta va dispărea atunci când iaurtul se va matura în frigider. După maturare, iaurtul probiotic ar trebui să stea pe lingură. Păstrați-l în frigider nu mai mult de 5 zile. Atât timp trăiesc bacteriile benefice din iaurt.
[ad_2]