duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocialImagini de senzație de la evenimentul care a stârnit atenția a mii...

Imagini de senzație de la evenimentul care a stârnit atenția a mii și mii de ieșeni, în Copou! Au fost expuse zeci de exemplare cu specii spectaculoase și periculoase din natură – GALERIE FOTO

[ad_1]

Zilele acestea, în imagini de senzație au fost surprinse zeci de exemplare cu specii spectaculoase și periculoase din natură. Acestea au fost expuse în zona Copou din orașul Iași și au stârnit atenția a mii și mii de ieșeni, respectiv turiști. Totul a avut loc la expoziția cu specii de ciuperci comestibile și toxice organizată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Au fost prezentate eșantioane proaspete din specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care cresc

Zeci de exemplare cu specii spectaculoase și periculoase din natură au fost expuse pentru publicul larg, zilele acestea, în zona Copou a orașului Iași! Ele au stârnit atenția a mii și mii de ieșeni, respectiv turiști. În prim-plan a fost Laboratorul de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a organizat expoziția cu specii de ciuperci comestibile și toxice. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a fost locul unde au fost expuse eșantioane proaspete din specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care au surprins prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care cresc.

Speciile au fost însoțite de diagnoze în care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor între ciupercile comestibile și cele toxice. Vizitatorii au stat la rând pentru a vizita evenimentul special. În contextul în care, an de an, ieșenii cumpără efectiv din stradă ciuperci de la persoane necunoscute (a se vedea situația de lângă Pasarela Alexandru cel Bun din Iași) și ajung la spital, manifestarea a venit în scop informativ și educativ pentru a se preveni intoxicațiile cu ciuperci.

Buretele viperei de pe Dealul Bârnovei, vedeta expoziției cu specii de ciuperci comestibile și toxice organizate în Grădina Botanică din Iași

În acest context, este de-a dreptul spectaculos ceea ce au descoperit cercetătorii de la Grădina Botanică. Concret, pe dealul situat în localitatea Bârnova, aceștia au reperat ciuperca numită popular buretele viperei, cea mai toxică specie din România.

„Vorbim de un univers fascinant al ciupercilor pe care-l prezentăm. Toate exemplarele prezentate au fost culese atât din județul Iași, cât și din cele aflate în vecinătate. Scopul este, pe lângă cel științific, și unul de informare a publicului cu privire la efectele mortale atunci când sunt consumate ciupercile toxice. Vrem să demontăm și miturile conform cărora, prin diverse leacuri populare, se pot combate efectele negative ale consumării speciilor toxice… Nu există așa ceva, iar efectele sunt extrem de grave asupra organismului uman!”, arătau cei de la Grădina Botanică Iași.

Ciupercile au și un rol extrem de important pentru natură, dar și pentru economie. Din păcate, pe fondul defrișărilor masive din păduri, diversitatea speciilor de ciuperci are de suferit. Spre exemplu, seceta de anul acesta a condus la dispariția multora dintre ele. Inclusiv a „Amanitei phalloides”. Această specie de ciupercă se găsește în zone apropiate de Iași, anume pe dealul de la Bârnova, deoarece preferă un sol calcaros.

Punctele de atracție ale expoziției din Grădina Botanică Iași

Punctul de atracție al evenimentului este reprezentat de cele peste 170 de specii de ciuperci comestibile, toxice și otrăvitoare. Acestea au fost strânse de doctoranzi ai Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a UAIC, din pădurile de foioase și conifere localizate în împrejurimile Municipiului Iași, dar și din județele Bacău, Neamț și Suceava. Vor putea fi admirate eșantioane proaspete cu „Amanita phalloides” (buretele viperei), cea mai toxică specie din România, precum și numeroase alte specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori și importanță în stabilitatea și sănătatea ecosistemelor naturale.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments