[ad_1]
Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” este una dintre instituțiile emblematice ale Iaşului. Clădirea care adăpostește unitatea de învățământ este într-o stare avansată de degradare, pentru că de mai bine de 40 de ani nu s-au făcut reparaţii capitale. În cazul unui seism, acest liceu ar fi extrem de vulnerabil
Dintre școlile ieșene, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” este singura instituție care în situația unui cutremur riscă să se prăbușească, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași. Menționăm că la nivelul județului există 612 unități preuniversitare, dintre care 458 sunt în mediul rural.
„În situația menționată este inclus Colegiul Național Pedagogic «Vasile Lupu» Iași”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ.
De asemenea, atât directorul Colegiului, Lăcrămioara Iordăchescu, cât și ISJ încearcă să obțină fonduri pentru reabilitare.
Cea mai vulnerabilă instituție de învățământ din Iași
În contextul cutremurelor din ultima vreme, autoritățile și-au îndreptat atenția spre starea unităților de învățământ din țară. În ceea ce privește Iașul, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” este cel care are nevoie urgent de reabilitare, întrucât clădirea este foarte veche.
„Cunoaștem eforturile constante, solicitările și demersurile unității școlare în vederea obținerii de fonduri pentru reabilitare și ne solidarizăm cu acestea, în limita competențelor instituției noastre, Inspectoratul Școlar Județean Iași semnalând permanent Ministerului Educației necesitatea lucrărilor în cazul monumentului istoric reprezentat de clădirea principală a Colegiului Pedagogic «Vasile Lupu» Iași.
Astfel, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Ministerul Educației în luna noiembrie 2022, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au prezentat documente referitoare la demersurile întreprinse de ISJ Iași și unitatea școlară pentru a soluționa situația clădirilor Colegiului Național Pedagogic «Vasile Lupu» Iași”, a adăugat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ.
Măsurile anunțate de Ministerul Educației pentru limitarea riscului seismic în școli
Ministerul Educației a anunțat o serie de măsuri pentru limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ. Este vorba despre consolidarea clădirilor cu risc seismic și informarea elevilor și profesorilor despre pașii care trebuie urmați în caz de cutremur.
Ministerul Educației a cerut de la conducerea Ministerului Dezvoltării o situație defalcată pe județe a clădirilor cu destinația unități de învățământ care sunt expuse riscului seismic, care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică. A fost solicitată și o întrevedere pentru a discuta pașii concreți ce trebuie parcurși în vederea consolidării școlilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.
În plus, a trimis, din nou, inspectoratelor județene Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior. În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor școlare are obligația de a analiza modul de organizare a acestor activități de simulare pentru situații de urgență în unitățile de învățământ.
Inspectoratele școlare au fost informate cu privire la faptul că trebuie începută, până la 1 ianuarie 2025, expertizarea tehnică a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție.
Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.
[ad_2]