[ad_1]
Academicianul Bogdan Simionescu, despre relația dintre știință și cultură, la Iași! Un moment special, susținut cu ocazia Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” în care profesorul povestește despre cum cele două sunt perfect legate între ele. Directorul BCU, Ioan Milică, prezintă întreaga activitate a academicianului, până astăzi
În perioada 7-11 noiembrie, celebra instituție și Fundația Bibliotecii Centrale „Mihai Eminescu” a organizat o serie de manifestări menite să omagieze excelența profesională şi continuitatea academică. Cunoscută sub denumirea de Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, seria de evenimente constituie un moment festiv, dar şi un prilej pentru dezbaterea unor teme actuale din domeniul științei, informării și documentării. Vineri, 11 noiembrie 2022, academicianul prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu a susținut o conferință intitulată „Știință și cultură” în Aula BCU.
Academicianul Bogdan Simionescu, despre relația dintre știință și cultură: „Cultura învață oamenii de știință să fie mai îndrăzneți”
În conferința susținută de către academicianul Bogdan Simionescu, acesta a vorbit despre relația dintre cultură și știință și, cum cele două se sprijină una pe cealaltă.
„Prezentarea mea este despre știință, cultură și despre relația care există între cele două. Eu cred că ele sunt perfect legate, se ajută una pe alta, se sprijină una pe alta. Existența fiecăreia este benefică pentru cealaltă. Voi încerca să dovedesc acest lucru în prezentarea de astăzi. Sunt foarte benefice deoarece cultura învață oamenii de știință să fie mai îndrăzneți, să viseze mai mult, să fie mai cutezători, să aibă un background cultural și științific cât mai solid, să-și apere punctele de vedere, în timp ce nimic practic din ce se face acum în cultură, am să vă dau un exemplu, nu ar putea fi făcut fără intervenția științei. Gândiți-vă la conservarea și rezervarea patrimoniului cultural. El se reface.
Pentru a fi refăcut, contribuie chimia care utilizează peste 200 de substanțe și compuși chimici pentru a reface o anumită operă de artă. Apoi, intervine fizica pentru că ne pune la dispoziție aparatură pentru a studia noninvaziv operele de artă care trebuie restructurate, și așa mai departe”, prezintă academicianul prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu
Directorul general Ioan Milică: „I s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universități din România”
Bibliotecile cresc și educă generații. Zi de zi, generații calcă pragul instituției în căutarea multor informații și a răsfoirii paginilor din diverse domenii: literatură, geografie, istorie. Este principala instituție ce oferă servicii de informare sub diverse forme și contexte. Cea mai veche bibliotecă universitară din Moldova este una dintre cele mai mari biblioteci de drept public din România. Colaborarea cu autoritățile, instituțiile și organizațiile din sfera educației, cercetării și culturii conferă Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” un rol însemnat în viața publică locală și regională.
„Le mulțumesc instituțiilor și autorităților pentru prezența de astăzi. Invitatul nostru de astăzi a susținut peste 200 de prelegeri în Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. I s-a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea mai multor universități din România. A devenit membru unor organizații de cel mai înalt prestigiu: „Academia Euopeană de Științe și Arte”. Activitatea profesională a domniei sale a fost recunoscută cu multiple premii și medalii”, menționează directorul general al BCU, conf. univ. dr. Ioan Milică.
Academicianul Bogdan Simionescu, despre relația dintre știință și cultură a vorbit în cadrul conferinței de vineri, 11 noiembrie 2022.
Academicianul înceie foarte frumos discursul susținut. El spune oamenilor să își imagineze un trunchi cu două brațe. Trunchiul este cultura, un braț este arta, iar celălalt braț este știința.
[ad_2]