duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateIon Cristoiu: Prin fotografia de Grup Ludovic Orban a vrut să arate...

Ion Cristoiu: Prin fotografia de Grup Ludovic Orban a vrut să arate pe ce deputați și senatori contează în eventualitatea ruperii PNL?

[ad_1]

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie in această zi pe propriul blog despre ieșirea lui Ludovic Orban alături de mai multi parlamentari PNL. Jurnalistul se intreabă, retoric, dacă acest lucru nu a fost un semnal. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu:

De la debutul campaniei electorale din PNL, întinsă pe nu mai puțin de trei luni și ceva, și lăsînd în umbră mai toate evenimentele social-politice ale României de la intrarea în valul 4 al Pandemiei, Ludovic Orban s-a manifestat public de unul singur. Desigur, peste tot unde președintele PNL în exercițiu a fost pentru a-și susține Moțiunea de candidat la șefia partidului, l-au însoțit cîțiva membri ai Grupări sale. Numai că acest adevăr a trecut aproape neobservat în opinia publică de la noi. Pe de o parte pentru că nici unul dintre cei prezenți nu e o vedetă, pe de alta pentru că prestațiile însoțitorilor, toate laudative la adresa lui Ludovic Orban, au fost mediocre. Principalul motiv l-a constituit însă acapararea acestor sindrofii de către o singură persoană: Ludovic Orban. S-a creat astfel impresia că Ludovic Orban duce lipsă de susținători sau mai precis de susținători care să-și exprime adeziunea la Moțiune și altfel decît pe șest. O impresie adîncită și de alte două realități electorale din PNL:

Campania lui Florin Cîțu a debutat cu o fotografie de grup spectaculoasă, menită a sugera existența unei echipe și puternice, nu numai cîștigătoare, cum spune titlul de pe Facebook.
Pe parcursul campaniei, candidatul Florin Cîțu a dovedit o discreție exemplară a aparițiilor, lăsînd loc membrilor echipei sale să vorbească în locul său.
Membrii deosebit de activi ai Grupării Cîțu sînt vedete răsfățate de media, precum Rareș Bogdan. Cum acești membri au vorbit în numele lui Florin Cîțu, poate și pentru a sublinia varianta unei conduceri în echipă, opuse celei asumate pînă acum de Ludovic Orban, s-a creat impresia unei susțineri în PNL a lui Florin Cîțu mult mai puternice decît cea a președintelui în exercițiu.
Simțind pericolul unei imagini de luptător de unul singur, Ludovic Orban a pus la cale o fotografie de grup a susținătorilor săi.
Manifestarea, gîndită și sub aspectul impactului mediatic, a debutat cu un Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Titlul documentului te face să crezi că e vorba de un apel al unor lideri PNL adresat în numele PNL celorlalte două partide de centru dreapta pentru a trece peste certurile din timpul Crize politice, dar mai ales peste interesele particulare ale fiecărei formațiuni, și a se așeza la masa negocierilor pentru a continua guvernarea începută în decembrie 2020. Citind doar titlul te pregătești să saluți inițiativa de a lansa un asemenea document, văzînd în asta dovada unei maxime înțelepciuni politice. Mai ales că un Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale s-ar fi impus din partea PNL, ba chiar și din partea celorlalte formațiuni. Prin urmare te aștepți ca acest Apel să invoce necesitatea imperioasă a încheierii cît mai rapide a Crizei și, evident, încrederea că între PNL și USRPLUS nu sînt deosebiri majore de viziune asupra politicii de dus în următorii ani.

Un astfel de document ar trebui să debuteze cu Apelul adresat celor trei partide de Centru Dreapta de a pune capăt atacurilor publice, atacuri deosebit de periculoase atît prin faptul că adîncesc dușmăniile, cît și prin faptul că dublează atacurile Opoziției.

Trecînd de la titlul la conținut, simți nevoia să te sprijini de ceva, ca nu cumva să te prăbușești într-un leșin provocat de stupefacție. De la un capăt la altul Apelul e un document care șochează. Prima frază sună astfel:

„În calitate de aleși din partea Partidului Național Liberal, deplin conștienți atât de responsabilitatea politică pe care o purtăm odată cu votul primit din partea cetățenilor, cât și de așteptările legitime ale acestora determinate de încrederea care ne-a fost acordată pentru a exercita funcția publică.”

Așadar, Apelul nu e semnat de lideri ai PNL și evident de un număr însemnat de simpli membri, ci de aleși din PNL. Pe lista care însoțește Apelul găsim doar deputați, senatori, primari, președinți de consilii județene, consilieri. Dacă ne gîndim că lista se vrea una a grupului de susținători ai lui Ludovic Orban începi să te întrebi cărui scop îi servește limitarea semnăturilor la cele ale aleșilor. Nu cumva pentru a semnala delegaților lista Grupului de parlamentari care vor pleca din PNL dacă Ludovic Orban nu cîștigă șefia PNL?

Drept responsabili de declanșarea Crizei Apelul acuză doar pe Florin Cîțu și pe cei din Gruparea sa. Florin Cîțu și ceilalți membri ai Grupării sale sînt însă lideri PNL. Un Apel în adevăratul sens al cuvîntului pentru soluționarea Crizei ar fi trebuit să dezvăluie responsabilități și din partea celorlalte două partide. Criza nu s-ar fi declanșat dacă UDMR nu s-ar fi cramponat de SIIJ, iar USRPLUS n-ar fi refuzat din start negocierea condițiilor de adoptarea a programului Anghel Saligny. Desigur, Apelul arată cu degetul spre Gruparea Cîțu din PNL pentru a arăta că doar realegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al PNL și prin asta desemnarea ca premier ar putea duce la rezolvarea Crizei. Numai că astfel o Grupare din PNL pune PNL într-o situație complicată în perspectiva soluționării Crizei. USRPLUS va veni la negocieri cu convingerea că PNL e gata să accepte orice pretenție, chiar și exagerată.

Ludovic Orban și-a făcut un steag de campanie din susținerea că el va rezolva Criza cît ai clipi dacă va fi reales. Cum s-o rezolve atît de ușor cînd prin declararea PNL ca singur responsabil de Criză el a creat condițiile pentru ca USRPLUS să pună PNL condiții umilitoare? În decembrie 2020, pentru a ajunge președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a făcut uriașe concesii USRPLUS în defavoarea propriului partid. Va face la fel și acum dacă va fi ales?

Documentul se remarcă printr-un cult deșănțat al personalității lui Ludovic Orban văzut ca Salvatorul nu numai al PNL, dar și al Națiunii. Date fiind acestea, Apelul proclamă că Ludovic Orban trebuie să fie premier. Evident, cu condiția să fie ales președinte:

„Apreciem că Ludovic Orban, în calitate de președinte ales al Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, este singura persoană capabilă să ofere soluțiile potrivite pentru depășirea actualei crize cu care se confruntă România. Președintele Partidului Național Liberal este cel îndreptățit să asigure conducerea Guvernului în calitate de prim-ministru. ”

La finele lecturii îți dai seama de ce se întitulează documentul Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale.
Susținătorii lui Ludovic Orban cred că singura cale pentru soluționarea Crizei e alegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al PNL la Congres.

Apelul nu se adresează, cum am crezut luîndu-ne după titlul, celorlalte partide din Coaliție, ci delegaților la Congres.
E limpede că titlul trebuia să sune astfel:
Apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale prin alegerea lui Ludovic Orban președinte al PNL.

Prilej să ne întrebăm:
Dacă n-ar fi existat Criza politică și Guvernamentală ar mai fi fost pentru cei 5000 de delegați un motiv să-l voteze pe Ludovic Orban președinte al PNL?

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments