[ad_1]
România ar putea primi ajutor străin pentru operațiunile de distrugere a minelor din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de premierul italian, Mario Draghi, în condițiile în care specialiștii estimau luna trecută că în jur de 400 de mine ar pluti în derivă în Marea Neagră.
„Analizăm posibilitatea de a sprijini România în activitățile de deminare maritimă din Marea Neagră și, de asemena, de a sprijini Slovacia în operațiunile de apărare antiaeriană. (…) Italia va acţiona împreună cu partenerii europeni şi cu aliaţii pentru orice posibilitate de mediere, însă doar Ucraina, nimeni altcineva, va decide ce fel de pace va accepta. O pace fără Ucraina nu ar fi acceptabilă”, a declarat premierul Mario Draghi, în Parlamentul de la Roma.
Astfel, este posibil ca în perioada următoare zeci de militari și scafandri italieni să vină în Marea Neagră pentru a căuta și neutraliza, alături de români, minele din Marea Neagră.
Minele sunt prea mici să poată fi observate de la distanță
Minele sunt dispozitive explozive sunt prea mici pentru a putea fi observate de la distanță, iar navele mari nu le mai pot ocoli. Dacă nu sunt depistate și detonate, minele marine pot fi adevărate pericole, în special pentru ambarcațiunile comerciale.
Minele din Marea Neagră au fost amplasate atât de militarii ruși, cât și de cei ucraineni. Multe dintre ele sunt ancorate, dar acest lucru nu oferă siguranța că la un moment dat nu s-ar putea desprinde și să ajungă să plutească în derivă, așa cum s-a întâmplat la începutul lunii aprilie, când echipe de scafandri români și turci au dezamorsat mine rătăcite în apele lor teritoriale.
Italia a trimis ajutor și în trecut
Vă reamintim că la sfârșitul lunii martie, Vasile Dîncu a declarat că Italia asigură o formulă consistentă de contribuție în domeniul aerian, iar prin decizia de suplimentare a numărului de aeronave pentru poliția aeriană întărită cu 4 aeronave Eurofighter „avem o dovadă clară a angajamentului partenerilor noștri italieni țării în cadrul NATO”.
[ad_2]