[ad_1]
Preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a primit un vaccin anti-Covid-19 actualizat şi s-a vaccinat şi împotriva gripei sezoniere, a anunţat, sâmbătă, medicul său.
„Pe măsură ce intrăm în sezonul de răceală şi gripă, preşedintele îi încurajează pe toţi americanii să îi urmeze exemplul”, a transmis medicul personal al preşedintelui, Kevin O’Connor.
Joe Biden a primit de asemenea, „în urmă cu câteva săptămâni”, un nou vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VSR), care este responsabil de infecţii respiratorii precum bronşiolita şi care poate fi deosebit de periculos pentru persoanele în vârstă şi bebeluşi.
Autorităţile sanitare americane recomandă acum ca toţi americanii cu vârsta de 60 de ani şi peste să fie vaccinaţi împotriva VSR.
Săptămâna trecută, aceştia au autorizat, de asemenea, o versiune actualizată a vaccinurilor Covid 19 de la Pfizer şi Moderna, mai bine adaptată la variantele virusului aflate în prezent în circulaţie.
Numărul de spitalizări legate de Covid-19 a crescut în ultimele săptămâni în Statele Unite, însă succesul acestei noi campanii de vaccinare este incert: precedenta doză de rapel împotriva Covid-19 a fost administrată doar de 17% din populaţia americană.
În ultimele două luni cazurile COVID au crescut de peste 25 de ori
De la sub 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, în urmă cu două luni, România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută. O creștere de peste 25 de ori.
Urmărind evoluția raportărilor pe ultimele două luni, se observă o creștere exponențială a îmbolnăvirilor de Covid-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la jumătatea lunii iulie, la peste 11.00 de cazuri noi pe săptămână, la jumătatea lunii septembrie. Creșterea reprezintă o multiplicare de 26 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.
Președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a confirmat pentru Digi24.ro că cifrele au crescut și spune că a simțit acest lucru în propriul cabinet, unde testează zilnic pacienți: „Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”. Totuși, ea precizează că acest lucru era de așteptat: răspândirea virusurilor este favorizată atît de schimbarea de anotimp, cât și de reluarea activităților după vacanță.
„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă. La fel, intrarea în colectivități. Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții. Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală. Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu.
Ea a explicat și că virusurile suferă frecvent mutații, ceea ce va duce și la adaptarea vaccinurilor, care „probabil vor conține tulpinile noi”. Medicul a făcut trimitere la virusul gripal, care este „extrem de mutagen” și împotriva căruia se fac în fiecare an vaccinuri adaptate tulpinilor care circulă la momentul respectiv.
[ad_2]