[ad_1]
Pe repede înainte, senatorii și deputații au dezbătut timp de două zile în comisiile de specialitate legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Astfel, proiectul de lege a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.
De asemenea, parlamentarii au votat Anexele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024. Marți seară, bugetul ar urma să fie dezbătut în plen, iar la ședință va participa și premierul Marcel Ciolacu.
Amendamentele opoziției au fost respinse pe bandă rulantă
Amendamentele opoziției au fost respinse pe bandă rulantă, iar proiectul bugetului de stat a rămas în varianta propusă de guvern. Singura concesie pe care Coaliția PSD-PNL a făcut-o opoziției a fost acordarea unei sume de 1 milion de lei pentru fiecare parlamentar, pentru proiecte locale.
Surse parlamentare au confirmat pentru HotNews.ro că fiecare senator și deputat a avut opțiunea de a depune amendamente pentru alocarea unei sume de maxim 1 milion lei pentru proiecte la nivel local.
În fiecare an, la dezbaterea bugetului guvernanții au acordat o sumă minimă pentru amendamentele parlamentarilor Opoziției.
De menționat este că USR a depus peste 400 de amendamente apreciind că proiectul de buget „este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”.
În cazul AUR, parlmentarii partidului au depus la fel câteva sute de amendamnete însă fără a obține ceva concret din partea reprezentanțiilor puterii.
Parlamentarii din Forţa Dreptei au depus mai multe amendamente
Parlamentarii din Forţa Dreptei au depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.
PNL a ținut să-i fie adoptat un singur amendament la bugetul de stat pe 2024: „Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente”.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.
[ad_2]