sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialLigia Deca, consilier prezidențial, a comparat situația din unele școli din Iași...

Ligia Deca, consilier prezidențial, a comparat situația din unele școli din Iași cu războiul din Bosnia- GALERIE FOTO, VIDEO

[ad_1]

Consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca, a fost Iași! Aici, după ce a vizitat unele școli din mediul rural, a comparat situația cu cea din timpul războiului din Bosnia! Pe de altă parte, participantă la Gala ”Profesorul Anului din mediul rural 2022”, derulată la Palatul Culturii din Iași, a precizat că viziunea strategică în programul național ”România Educată” a ajuns în faza de implementare

Ligia Deca, consilier prezidențial pe Educație, a fost Iași. În acest context, aceasta a afirmat că realitatea din unele școli aflate la țară, în județ, este comparabilă cu ceea ce se întâmpla în timpul războiului din Bosnia (1992 -1995). Pe de altă parte, invitată la Gala ”Profesorul Anului din mediul rural 2022”, eveniment organizat de ”Teach for Romania” la Palatul Culturii din Iași a vorbit și despre programul național ”România Educată”.

”Programul a ajuns în faza de implementare. Ministerul Educației este în etapa în care traduce în programe de finanțare, în cadrul legislativ, în planuri de implementare și alte instrumente din acestea de politică publică, viziunea strategică în România educată. Deja avem rezultate”, a anunțat în cadrul Galei Ligia Deca, consilier prezidențial pe Educație.

Ligia Deca, consilier prezidențial, compară situația din unele școli din Iași cu războiul din Bosnia

Mai departe, Ligia Deca a spus că un exemplu poate fi Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar la care participă școlile selectate de Minister. Acestea vor primi sume până la 200.000 de euro pentru diminuarea fenomenului:

”Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar va permite pentru sute de școli, până la finalul Planului Național de Redresare și Reziliență, să intervină direct și personalizat pentru a reduce abandonul școlar, adică pentru a nu mai pierde copii pe drum, în sistemul educațional. Fiecare școală are propriile nevoi, propria comunitate și, practic, cei 200 de mii de euro pe care școlile îi vor putea utiliza, în acest sens, vor face diferența. Și nu numai aceste sume”, a reliefat aceasta.

O investiție de viitor este dotarea laboratoarelor din școli și licee

Pe de altă parte, Ligia Deca, consilier prezidențial, a subliniat importanța dotării laboratoarelor din școli.

”Este importantă dotarea laboratoarelor. Nu-mi mai amintesc când a fost ultima dată făcută o investiție națională pentru dotarea laboratoarelor de științe. Asta spune multe, apropo de calitatea Educației, separat de dăruirea profesorilor. Avem nevoie și de infrastructură, avem nevoie și de școli verzi-un alt capitol important al programului ”România Educată”. Cei mai mulți dintre copiii și tinerii noștri sunt îngrijorați de fenomenul schimbărilor climatice și și-ar dori ca școala să fie mediul în care înțeleg cum să le combată și cum să facă viitorul societății planetei mai sustenabil pentru ei înșiși și pentru cei ce vor urma”, a mai punctat Ligia Deca.

Este important ca profesorii să-și aprecieze elevii și să le spună că au potențial

În acest context, Ligia Deca a menționat rolul profesorilor în a le transmite elevilor că sunt valoroși.

”Cred că profesorii «Teach for Romania» asta fac: le explică copiilor ce șanse au, ce potențial au și, mai ales, le explică că fiecare dintre ei este văzut. Am observat cât de firesc și de natural conversează și relaționează cu adulții copiii care au profesori «teach» la clasă sau care au dascăli cu har în clasă, care știu să le dea această senzație, că fiecare dintre ei este valoros”.

Totuși, aceasta a scos în prim-plan și problemele pe care le-a constatat în unele școli din județul Iași.

”Trăim într-o perioadă de criză. După doi ani de pandemie a venit peste noi războiul și ceea ce am văzut în ultimele două zile, cât am fost la Iași, și am încercat să ajung și în comunitățile școlare din județ, este acea efervescență a oamenilor care se reîntâlnesc după multă vreme. Reziliența acestor perioade de criză influențează în mod automat modul în care copiii noștri învață, simt, experimentează și modul în care ei își văd viitorul. Îmi aduc aminte că, acum câțiva ani, am vizitat Sarajevo (Bosnia) și ceea ce m-a impresionat la acel oraș era pofta de viață pe care o simțeai pe fiecare stradă, la fiecare adunare de oameni, acea poftă de viață pe care o au oamenii care au trecut peste o traumă și care au reconstruit și înțeleg cât de mult contează să fructifici șansele pe care ți le dă viața”, a conchis aceasta.

Așadar, realitatea din educația ieșeană a fost punctată și de Ligia , consilier prezidențial, care a comparat situația din unele școli din Iași cu realitățile din războiul din Bosnia.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments