[ad_1]
Lituania a fost vizată de un val de atacuri cibernetice luni, cu o zi înainte de reuniunea liderilor statelor din NATO ce se va derula la Vilnius, au anunţat responsabili ai acestui stat baltic, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
„La momentul la care vorbim, împotriva ţării noastre continuă un nou atac prin blocarea distribuită a serviciului” (atac de tip DDoS, distributed denial-of-service), a declarat şeful Centrului naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei, Liudas Alisauskas.
Un atac de tip DDoS este o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator, inundându-le cu un trafic de internet anormal.
Atacurile cibernetice au vizat site-urile web ale municipalităţii de la Vilnius, în special cel de informaţii turistice, şi o aplicaţie de transport. Centrul naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei cooperează cu agenţiile de informaţii şi cu poliţia, precum şi cu parteneri străini.
Centrul a mai informat că a primit duminică un raport privind alte două atacuri cibernetice, dintre care unul privind piratarea unui post de radio regional.
Funcţionarea acestuia a fost întreruptă prin dezinformări privind NATO şi Ucraina. Operatorul de telecomunicaţii lituanian Telia a mai semnalat luni că a urmărit pe reţeaua Telegram îndemnuri la atacuri asupra mai multor instituţii şi companii publice lituaniene.
Lituania va găzdui summitul NATO marţi şi miercuri.
Ucraina invocă o evoluție pozitivă înaintea summitului NATO, Turcia aruncă în aer aderarea Suediei
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat luni după-amiaza că NATO a decis să renunțe la cerința ca Ucraina să urmeze un Plan de acțiune pentru aderare (MAP) care stabilește obiectivele de îndeplinit înainte de a adera la alianța militară.
„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a scris ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.
„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”, a afirmat Kuleba. NATO nu a comentat imediat declarațiile lui Kuleba, dar o sursă AFP a confirmat informația.
Kievul dorește să primească o invitație clară de a adera la alianță după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia și speră să primească garanții de securitate până atunci.
Aderarea Suediei la NATO, un alt subiect fierbinte aflat pe agenda discuțiilor, pare însă amânată pe termen nedefinit după ce președintele turc Recep Erdogan a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară.
[ad_2]