sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăSocialManagerul Ateneului Național din Iași a discutat despre idei și viziune pe...

Managerul Ateneului Național din Iași a discutat despre idei și viziune pe plan cultural, activități de reabilitare și restaurare a unor clădiri simbol din urbe, activități și inițiative de viitor, dar și despre proiectele derulate la instituție, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

[ad_1]

Miercuri, 7 aprilie 2021, la ora 15.00 a fost programată o emisiune despre cele mai proaspete, de impact şi valoare proiecte culturale şi artistice, în Studioul BZI LIVE alături de Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi. Astfel, în prim-planul editiei-dialog au fost proiectele derulate la Ateneu de la începutul acestui an, idei şi viziune pe plan cultural, activităţi de reabilitare şi restaurare a unor clădiri simbol din urbe, activităţi şi iniţiative de viitor!

Despre toate acestea dar şi punctarea şi evidenţierea ideii „cel mai greu este să implementezi proiecte concrete, să ai gânduri de revigorare culturală a oraşului, să schimbi mentalităţi prin fapte şi nu vorbe goale iar cel mai uşor e să critici, să distrugi şi să nu faci nimic” s-a dialogat în Studioul BZI LIVE alături de Andrei Apreotesei.

A fost dezvelit primul bust al lui Octavian Goga la Iași

La împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui român Octavian Goga, a fost inaugurat un bust al poetului, amplasat în Copou, la intersecția dintre Bulevardul Carol I și strada Gheorghe Asachi. Totul a avut la iniţiativa Ateneului Naţional din Iaşi. Ceremonia de dezvelire a primului monument din Iași dedicat acestei personalități a istoriei noastre a fost oficiată de primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, și președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Iași, Cassian Maria Spiridon. Oficialitățile prezente la eveniment au dezvelit și o placă informativă, amplasată în fața casei în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, situată în stradă Gheorghe Asachi, nr. 9.

Bustul lui Octavian Goga a fost realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea, la Sighișoara

Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighișoara, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași, anul acesta, și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat. Strănepotul lui Octavian Goga, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, Mircea Goga, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia dezvelirii bustului, accesibil la: https://youtu.be/7P8m6pw14zY. Octavian Goga s-a născut la 1 Aprilie 1881, în satul Rășinari, Sibiu și a fost poet, politician, ministrul internelor, ministrul culturii, prim-ministru al României și vicepreședinte al Academiei Române.

Cinema Ateneu a obținut certificatul de clasificare emis de Centrul Național al Cinematografiei

Pe de altă parte, la finalul lunii martie, Cinema Ateneu a primit din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC) certificatul de clasificare pentru categoria „0”, care atestă calitatea proiecțiilor cinematografice, condițiile de confort și siguranță oferite spectatorilor. Acreditarea a fost obținută în urma analizei unei comisii de specialitate, fiind luate în calcul dotările cinematografului și modalitățile de informare a spectatorilor privind filmele difuzate. Astfel, printre criteriile îndeplinite de Cinema Ateneu se numără: rezoluția imaginii de minimum 2K, proiecția digitală de tip 3D, dotări în ceea ce privește luminozitatea și configurarea audio, numerotarea scaunelor, condițiile de ventilare și climatizare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități, alături de alte facilități oferite spectatorilor, precum achiziția anticipată a biletelor și existența spațiilor de deservire. Acest titlu oferă posibilitatea obținerii unor fonduri pentru dezvoltarea activităților din domeniul cinematografiei și, în același timp, semnifică un pas important în recunoașterea că cinematograf de artă.

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments