vineri, decembrie 27, 2024
AcasăCulinarMâncăruri de gutui pentru diabetici. Fructul ce reduce glicemia

Mâncăruri de gutui pentru diabetici. Fructul ce reduce glicemia

[ad_1]

Printre mâncărurile de gutui pentru diabetici se numără și mâncărica cu mix de fructe uscate, fără zahăr. Acest preparat se gătește rapid și aveți nevoie doar de câteva ingrediente. Gutuile sunt ideale pentru persoanele diabetice, fiind recomandate chiar și de medicii nutriționiști.

Pe lângă faptul că au un conținut mare de vitamina C și sunt perfecte pentru sezonul rece, fructele pot reduce și riscul aparițiilor bolilor de natură cardiovasculară.

Mâncăruri de gutui pentru diabetici, fără zahăr

Mâncărica de gutui cu fructe uscate este perfectă pentru persoanele ce doresc un preparat sănătos. Aceasta nu conține zahăr și se gătește rapid. Pentru patru porții veți avea nevoie de trei gutui, 60 grame de îndulcitor, o linguriță de scorțișoară, o esență de rom, două linguri de ulei de cocos, o lingură făină și 150 grame de mix fructe uscate. Veți începe prin a spăla bine gutuile, apoi le veți îndepărta cotorul. Trebuie să vă asigurați că sunt lipsite de puf. Într-o tigaie se va pune uleiul de cocos împreună cu îndulcitorul și se vor lăsa preț de câteva secunde la foc mediu. 

Ulterior se vor turna 150 mililitri de apă caldă, o esență de vanilie. Se amestecă timp de un minut, apoi se adaugă gutuile tăiate felii. Se lasă timp de 10 minute să fiarbă, apoi se adaugă scorțișoara și esența de rom. Lingura de făină se va combina cu 60 mililitri de apă, apoi se va turna peste mâncărica de gutui. La final veți adăuga mixul din fructe uscate. Aceasta poate fi servită atât caldă, cât și rece. 

Beneficiile gutuilor pentru persoanele cu diabet

Cu toate că afecțiunea exclude multe alimente din dieta persoanelor ce se confruntă cu diabetul, gutuia nu intră în această categorie. Medicii nutriționiști consideră acest fruct ca fiind o sursă de zaharuri simple ce pot fi ușor asimilabile de organism. De asemenea, gutuile conțin substanțe pectice, ce au rolul de a reduce colesterolul în organism. Totodată, consumul fructelor reduc riscul aparițiilor bolilor de natură cardiovasculară și ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism. În sezonul rece, când virozele încep să se instaleze în corp, medicii recomandă consumul zilnic a cel puțin două felii de gutui. Un alt beneficiu al fructelor este faptul că previn anemia și stimulează pofta de mâncare. De asemenea, semințele măcinate ale acestui fruct au un efect benefic asupra tusei sau bronșitei. 

Pentru persoanele cu diabet, gutuia este recomandată deoarece conține puțină fructoză, are un indice glicemic mic și are puține calorii. Fructul poate fi consumat proaspăt, dar poate fi servit și în gemuri, dulceață sau gătit. Gutuile sunt recomandate și de către doctorul Catrinel Macovei, ce a precizat că persoanele ce suferă de diabet pot consuma până la 200 grame de fructe pe zi.

„Pot fi consumate cantităţi de până la 200 de grame o dată din fructe bogate în apă, cu zaharuri puţine: gref, pomelo, pepenele, care este dulce, dar are foarte multă apă şi atunci cantitatea de miez este mai mare de pepene, comparabil cu cantitatea de banană, lămâile, fructele medii, toate sunt în categoria mărului.”, a declarat dr. Catrinel Macovei.

Mâncărurile de gutui pentru diabetici sunt benefice pentru organism deoarece aceste fructe au un indice glicemic mic și pot reduce colesterolul. Alte alimente recomandate pentru persoanele ce suferă de această afecțiune sunt cele bogate în Omega-3.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments