[ad_1]
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus după decizia Curții Constituționale privind dublarea alocațiilor copiilor că sunt bani în bugetul de stat.
„Aveți o socoteală care e impactul bugetar? Există bani în acest buget“, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, după decizia CCR privind dublarea alocațiilor copiilor: „Așa au anunțat Orban și Cîțu“
Liderul social democrat a precizat că își bazează informația pe declarațiile premierului Ludovic Orban și ale ministrului de Finanțe, Florin Cîțu.
„Așa au anunțat Orban și Cîțu, când au zis că au prevăzut bani în bugetul de stat pentru dubarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%”, spune Marcel Ciolacu.
Curtea Constituțională a decis că alocațiile trebuie dublate!
Judecătorii de la Curtea Constituțională a Româneii au decis că alocațiile trebuie dublate. Judecătorii CCR s-au pronunțat astăzi pe sesizarea Guvernului privind legea care respinge Ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.
Ordonanța a fost respinsă în Parlament, astfel încât în vigoare ar trebui să intre legea care dublează valoarea alocațiilor.
Alocaţiile trebuiau să fie dublate începând cu 1 martie
Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.
Ludovic Orban dorea mărirea etapizată a alocațiilor
Guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020. Astfel, pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la Curtea Constituțională a României actul normativ, unde a pierdut.
„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, a declarat duminică Ludovic Orban.
Alocațiile copiilor ar putea fi dublate doar dacă președintele Klaus Iohannis promulgă legea prin care Parlamentul a decis revenirea la dublarea alocațiilor din acest an, după ce Guvernul a eșalonat calendarul de dublare a lor până în 2022.
Călin Popescu-Tăriceanu cere Guvernului dubleze alocaţiile
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că Guvernul are obligaţia să dubleze alocaţiile şi să respecte majorarea pensiilor cu 40%, menţionând că Executivul ‘încearcă să pună toate piedicile’ pentru ca aceste măsuri ‘să devină efective’.
„Atunci când dezbaterea politică trebuie tranşată prin votul majorităţii şi nu convine minorităţii, minoritatea se duce şi reclamă la CCR, Curte pe care vrea să o transforme într-un arbitru politic. CCR nu e arbitru politic, ea judecă după Constituţie. Majorarea alocaţiilor nu este o decizie care să fie decisă de CCR. Majorarea poate să fie decisă de Parlament, în calitate de for legiuitor, sau de Guvern, ca legiuitor delegat“, a spus Călin Popescu Tăriceanu
[ad_2]