duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateMarius-Eugen Ostaficiuc, deputat de Iași: Cifrele unui coșmar în arealul urșilor! Guvernul...

Marius-Eugen Ostaficiuc, deputat de Iași: Cifrele unui coșmar în arealul urșilor! Guvernul așteaptă idei pentru a reduce atacurile animalelor în asezarile umane (P)

[ad_1]

Un nou atac al urșilor a avut loc într-o zonă intens populată din țară. Ceea ce s-a întâmplat în zona județului Harghita ar trebui să dea de gândit autorităților competențe. Cum în ultima perioadă vizitele urșilor în zone urbane au crescut, situația pare că a scăpat de sub control. Ministrul Mediului a încercat din nou să bagatelizeze incidentul, la fel cum a făcut cu situația ursului Arthur, animal împușcat de un cetățean european după o vânătoare suspectă. Cred că cu toții înțelegem că trebuie să protejăm oamenii, să asigurăm un climat de protecție în zonele locuite tocmai ca urșii să nu mai poată ajunge atât de ușor în căutare de hrană în aceste locuri. Însă măsurile pe care le tot anunță ministrul Tanczos Barna întârzie să apară, iar atacurile animalelor par că se întețesc. Ne aflăm într-o situație ingrată pe care Guvernul o pasează de la un organism la altul fără a se lua și măsuri concrete.

Trebuie gândite o serie de măsuri pentru că viețile oamenilor să nu mai fie puse în pericol de către animalele flămânde. Trebuie însă că autoritățile să gândească și măsuri pentru ca urșii să nu mai aibă acces în zonele locuite, însă nici habitatul lor să nu mai aibă de suferit. În tot acest timp, ministrului Mediului inițiată consultări cu organizațiile de fermieri, cu vânătorii și cu primarii pentru a căuta soluții.

Ministrul vrea să modifice legislația care ar da posibilitatea autorităților locale că prin sedare sau împuscare să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac. Această lege ar putea avea insă lacune majore, ceea ce ar da posibilitatea braconierilor să ucidă animalele care nu atacă și care doar își protejază habitatul.
Sunt de părere că trebuie o consultare mai largă, o analiză a situației în detaliu înainte de a fi luate astfel de măsuri.
Să le luăm pas cu pas. În ultimii 5 ani s-au înregistrat sute de incindente între urși și oameni în 21 de județe din țară.
În Vrancea, din 78 de pătrunderi ale urșilor în areal uman, au fost 6 atacuri și din păcate o persoană a decedat. În județul Brașov, în anul 2020 au fost semnalate 169 de prezente ale urșilor în localități.
Tot în Brașov au fost semnalate între 2015-2020 alte 13 atacuri soldate cu victime.
În Maramureș au fost alte 4 incidente soldate cu victime omenești, iar în Mureș în 2019 au avut loc 2 atacuri de pe urma căruia s-au înregistrat, din nefericire, victime.

În fiecare an s-au convocat comisii după comisii de constatare a pagubelor făcute de urși în zonele umane, comisii care nu au făcut decât să ia act de ceea ce s-a întâmplat.

Din aceste considerente cred că se impun măsuri clare și concise. Avem nevoie de o serie de măsuri, de o legislație care să protejeze omul, care să ofere încredere celor aflați cu gospodăriile în apropierea pădurilor populate de urși.
În același timp avem nevoie și de o lege care să protejeze și animalele, că acestea să nu cadă pradă braconierilor.
Aceste măsuri însă au întârziat să apară. Situația din 2015 și până în prezent este una care ar trebui să dea de gândit autorităților. Cred că nu este prea târziu pentru a găsi o formulă care să fie în beneficiul tuturor!

Marius-Eugen Ostaficiuc, deputat de Iași

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments