[ad_1]
Marți, 9 ianuarie, începând cu ora 17:00, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, va avea loc lansarea cărții autorului H. Tristram Engelhardt Jr. apărută la Editura Doxologia: „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”. Ediția este îngrijită și tradusă în limba română de dr. Andrei Dârlău, care a semnat studiu introductiv și notele volumului.
Evenimentul îi va avea ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dr. Andrei Dârlău, pr. prof. univ. Dr. Gheorghe Popa, Cătălin Jeckel.
Lanasarea cărții va fi moderată de prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, cel care prezintă cartea „După Dumnezeu. Morala și bioetica într-o epocă secularizată” drept cea mai fascinantă operă a lui Tristram Engelhardt Jr.
„Cartea este o critică inteligentă a filosofiei morale seculariste contemporane, în favoarea unui tradiționalism înrădăcinat în perspectiva Bisericii Ortodoxe și conține numeroase argumente puternice. Ea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra celor mai profunde și grele probleme atât din filosofia morală, cât și din bioetica timpului nostru”, afirmă prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae despre volum
Cea mai fascinantă operă a lui Hugo (Herman) Tristram Engelhardt Jr. este ultima sa carte After God: Morality & Bioethics in a Secular Age (care apare acum în limba română la Editura Doxologia, cu titlul După Dumnezeu. Morala și bioetica într-o epocă secularizată), scrisă în timp ce era în tratament pentru cancer și publicată în 2017. Este o carte pigmentată cu multe pasaje autobiografice, în care sunt adunate și dezvoltate ideile din întreaga sa operă. Autobiografia sa intelectuală oferă o mulțime de impresii personale care și-au pus amprenta în dezvoltarea culturală și sunt de cea mai mare importanță pentru a reconstrui gândirea lui Engelhardt.
Cartea După Dumnezeu relatează parcursul istoric și cultural al orientării seculariste moderne, explică apariția și transformările bioeticii, precum și pericolul ca societatea să-și inventeze o morală care este una de „după Dumnezeu”, și adesea, în mod clar, chiar contra lui Dumnezeu.
Volumul este o critică inteligentă a filosofiei morale seculariste contemporane, în favoarea unui tradiționalism înrădăcinat în perspectiva Bisericii Ortodoxe, și conține numeroase argumente puternice. Ea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra celor mai profunde și grele probleme atât din filosofia morală, cât și din bioetica timpului nostru.
Expresia „după Dumnezeu”, ne spune Profesorul Herman Tristram Engelhardt, Jr., „este folosită pentru a indica faptul că azi, cultura secularistă dominant s-a plasat în disjuncţie faţă de Dumnezeu, ignorând problema existenţei lui Dumnezeu şi a sensului ultim. […] Fără o perspectivă a-ochiului-lui-Dumnezeu, fără un punct ultim de orientare a moralei, a sensului şi a aplicării prin lege a moralei, ceea ce odinioară părea atât de sigur şi stabil e acum aruncat în derivă. Pretenţiile seculariste privind morala, bioetica şi autoritatea politică se pot baza acum doar pe anumite mănunchiuri de intuiţii şi practici ce constituie poziţii de sine stătătoare, mai mult sau mai puţin coerente, sprijinite de anumite naraţiuni plutind în orizontul finitului şi al imanentului, fără nicio ancoră în fiinţă”.
După cum spune Engelhardt, „ne confruntăm cu preocupările și aspectele de bază ale vieții: sexualitatea, reproducerea, suferința și moartea”. Engelhardt a examinat „cunoscută de creștinii tradiționali ca fiind ancorată în voia lui Dumnezeu. […] În această cultură de după Dumnezeu, prezența puternică a lui Dumnezeu va dăinui în crhimbările complexe și cuprinzătoare în aprecierea a ceea ce poate fi morala seculară și bioetica ei” și a concluzionat că „substanța bioeticii va continua să fie recueștinismul ortodox”.
În După Dumnezeu, Engelhardt ne spune că mai există speranță pentru lumea noastră: „Și totuși, în mijlocul molozului cultural a ceea ce a fost odată creștinătatea, chiar și în Italia, încă există credincioși. Credința e departe de a fi dispărut. […] Numai Dumnezeu știe viitorul. Filosofii nu sunt profeți… Prezentul este plin de întâmplări neașteptate. Există din nou biserici ortodoxe în Roma. Convertiții stau în katolicon. Icoanele plâng. Peste tot în lume se dezvoltă o literatură de reflecție morală creștină tradițională și o bioetică creștină, cu o contribuție semnificativă a creștinilor ortodocși. Într-o cultură de după Dumnezeu, mulți știu că Dumnezeu trăiește, inclusiv unii filosofi”.
Intrarea la eveniment este liberă
Activitățile pro vita pentru anul 2024 debutează pe data de 9 ianuarie, ora 17.00, în Sala „Iusin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan din Iași.
„Aici va avea loc lansarea unei prestigioase și mult așteptate cărți din lumea bioeticii, anume, lucrarea „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”.
Cartea este scrisă de H. Tristram Engelhardt Jr și tradusă în limba română de Dr. Andrei Dîrlău, iar tipărirea s-a făcut la Editura „Doxologia”, cu binecvântarea Părintelui nostru Mitropolit Teofan.
Când spun că este vorba de un eveniment prestigios și mult așteptat, mă bazez pe următoarele:
1. Este știut faptul că H. Tristram Engelhardt Jr este considerat părintele Bioeticii creștine iar cartea pe care o vom lansa este ultima sa lucrare, o lucrare care poate fi privită și ca un testament. Or, pentru toți cei din domeniul Bioeticii, acest lucru este extrem de important.
2. Apoi: evenimentul va fi moderat de profesorul Vasile Astărăstoae. Acest lucru este de asemenea prestigios, pentru că, dacă la nivel mondial profesorul Engelhadrt este considerat părintele Bioeticii creștine, profesorul Astărăstoate este cunoscut ca părintele Bioeticii în România.
3. Editura și traducătorul contribuie, de asemenea, la importanța evenimentului. Editura „Doxologia” este cunoscută și foarte mult apreciată prin valoarea publicațiilor, fiind în topul celor mai prestigioase edituri creștine din țara noastră iar domnul Andrei Dârlău este un teolog, interpret și traducător, cu competențe lingvistice deosebite, de la engleză la chineză prin germană, spaniolă sau rusă, toate acestea calificându-l ca un traducător de înaltă ținută.
4. Nu în ultimul rând, se adaugă faptul că evenimentul se va bucura de prezența și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, de prezența lumii academice, nu doar ieșene (Dl. Prof. Sebastian Moldovan-de la Sibiu ori Pr. Prof. Gheroghe Popa din Iași) și, credem noi, a unui public consistent și interesat.
De ce un astfel de eveniment este organizat de Deparatemtul pro vita? Pentru că:
1. Bioetica este o disciplină conexă și mult ajutătoare misiunii pro vita. Problemele legate de eutanasie, de FIV, avort sau contarcepție, sunt doar câteva exemple care arată că misiunea pro vita și bioetica nu sunt doar compatibile ci și reciproc necesare.
2. Apoi, pentru că ne-am făcut un obicei din a pune în evidență lucrări de înaltă ținută academică, în care se găsesc răspunsuri pretinente la probleme majore ale timpului nostru, probleme care produc dezechilibre uneori dramatice, alteori chiar tragice, au în profunzimea lor aspecte bioetice și misionar pro vita. Dau câteva exemple: valurile migraționiste, coliziuniule interculturale, diluarea valorilor fundamentale precum viziunea asupra vieții sau a sacralității familiei.
3. Deja avem experiențe plăcute și promisiuni pentru viitor. Anul trecut, am avut o lansare a unei alte lucrări de înaltă ținută academică: lucrarea de doctorat a domnului prof. Petru Cernat intitulată Identitatea embrionului uman din perspectivă teologică și bioetică. Tot în acest an, pregătim următorul eveniment de acest gen, lansarea unor prelegeri catehetice legate de căsătorie, ale părintelui Steven Holley din SUA, specialista în consiliere premaritală și criza de cuplu.
Sub aspect organizatoric, vom căuta să asigurăm cele mai bune condiții pentru ca totul să fie cum trebuie:
1. Vom asigura toate resursele necesare sub aspect logistic (sonorizare, facilități proiecție, spațiu, căldură etc.)
2. Vom avea un loc special pentru vânzare carte
3. Vom facuilita contact direct și dialog între toți cei prezenți
4. Vom fi la dispoziția canalelor media interesate, astfel încât, promovarea media să devină ea însăși un act misionar”, au transmis reprezentanții departamentului Pro Vita.
[ad_2]