sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăActualitateMinistrul de Externe al Ungariei a revenit cu „cererea respecuoasă” către Austria...

Ministrul de Externe al Ungariei a revenit cu „cererea respecuoasă” către Austria de a nu mai bloca aderarea României la Schengen

[ad_1]

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a revenit, joi, cu „cererea respecuoasă” către Austria de a nu mai bloca aderarea României la Schengen, el acuzând un dublu standard: „Dacă o ţară din Europa Centrală recurge la veto sau doar îl ia în considerare, acest lucru este considerat o încălcare gravă a unităţii europene”.

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie MTI.

Blocarea aderării României la Schengen este contrară interesului naţional al Ungariei

Ministrul ungar de Externe a spus că blocarea aderării României la Schengen este contrară interesului naţional al Ungariei, obligă comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei să facă ocoluri lungi, îngreunează menţinerea relaţiilor şi contravine intereselor economice.

El a reamintit că aderarea la Schengen a fost blocată anul trecut de Austria, în cazul României, şi de Olanda, în cazul Bulgariei.

„Este interesant că veto-ul folosit de ţările vest-europene este un instrument firesc al procesului decizional european. Dacă o ţară din Europa Centrală recurge la veto sau doar îl ia în considerare, acest lucru este considerat o încălcare gravă a unităţii europene.

Acesta este un dublu standard la care ar trebui să se renunţe. De aceea, cerem respectuos Austriei să nu blocheze anul acesta aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Szijjártó, conform MTI.

Cancelarul și ministrul de Interne din Austria au anunțat că Viena se opune în continuare

Amintim că recent cancelarul și ministrul de Interne din Austria au anunțat că Viena se opune în continuare primirii României în spațiul european de liberă circulație.

Viena nu cedează și continuă să țină România la ușa Schengen.

„Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat, în 23 august, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

El a făcut aceste declarații la finalul discuțiilor avute cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments