vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăSocialMoment istoric și emoționant, la Iași! Memoria unei mari personalități, fost primar,...

Moment istoric și emoționant, la Iași! Memoria unei mari personalități, fost primar, a fost cinstită la mormântul acestuia din Cimitirul „Eternitatea” – GALERIE FOTO

[ad_1]

Restaurarea mormântului lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, la Iași! Joi, 29 aprilie 2021, la mai bine de un secol de la trecerea la cele veșnice a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, la mormântul lui din Cimitirul „Eternitatea” a avut loc slujba de resfințire a mormântului-monument istoric și slujba parastasului scriitorului. Delavrancea a fost prozator și dramaturg, gazetar, avocat și orator, membru al Academiei Române și primar al Capitalei

Joi, 29 aprilie 2021, la mai bine de un secol de la trecerea la cele veșnice a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, la mormântul lui din Cimitirul „Eternitatea” a avut loc slujba de resfințire a mormântului-monument istoric și slujba parastasului scriitorului. Mormântul scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, prozator și dramaturg, gazetar, avocat și orator, membru al Academiei Române și primar al Capitalei, a fost restaurat de artistul ieșean Ciprian Stratulat. Asta, la inițiativa Ateneului Național din Iași. Restaurarea monumentului istoric a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Ateneul Național din Iași îl comemorează pe Barbu Ștefănescu Delavrancea

La ceremonia de resfințire a mormântului-monument istoric și slujba parastasului scriitorului au fost prezenți Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Irina Tacu Cociu, Ghid de Turism la „Travel Blitzz”, și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean. Instituția Prefectului Județului Iași și Primăria Municipiului Iași și-au adus omagiul prin depunerea de coroane de flori. În data de 29 aprilie 1918, trecea la cele veșnice Barbu Ștefănescu Delavrancea. În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate emblematică a literaturii române, Ateneul Național din Iași a restaurat mormântul-monument istoric al scriitorului, aflat în Cimitirul „Eternitatea”.

„Ca și în cazul celorlalte monumente istorice restaurate în acest an, pentru mormântul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea am beneficiat de susținerea autorităților abilitate în realizarea acestor proiecte. Mulțumim, așadar, Direcției Județene pentru Cultură Iași pentru sprijin, artistului ieșean Ciprian Stratulat, care s-a ocupat de restaurare, și Primăriei Municipiului Iași, finanțatorul proiectului”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției.

A fost tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România. S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, din bariera Vergului, București, mezinul unei familii modeste. Tatăl, Ștefan, era descendent din familia unor ciobani vrânceni, „strămutat în marginea Bucureștilor, în căutarea unei munci mai rodnice”, devenind căruțaș de grâne pe traseul București-Giurgiu și „staroste al cărăușilor din barieră”.

După cele patru clase primare, Barbu este înscris, după un an, ca bursier la Liceul „Sf. Sava”. Învăța cu cei mai de seamă profesori ai Capitalei din acea vreme (D.A. Laurian, Anghel Demetriescu, Vasile Ștefănescu), fiind remarcat pentru talentul și capacitatea sa de asimilare. Atmosfera din internatul de la „Sf. Sava” și imaginea adolescentului vibrând de pasiune vor fi evocate în nuvela „Bursierul”. Din această perioadă (1876-1877) datează și primele lui încercări literare. Din 1877 devine student la Facultatea de Drept.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments