[ad_1]
Vrei să guşti din nişte mucenici preparaţi după reţeta lui chef Cătălin Scărlătescu? Atunci o găseşti în acest articol. Nu se prepară greu. Ai nevoie doar de puţină răbdare. În funcţie de zonă, măcinicii se mănâncă cu nucă, miere sau nucă de cocos.
Nu e foarte diferită față de rețeta pe care o știai deja, dar ceva totuși e altfel. Și tocmai în acest lucru stau farmecul și gustul lor. Cu această ocazie, chef Scărlătescu a spus și cum obișnuia să fure sfințișori unei vecine.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină
- 50 gr drojdie
- 200 ml apă călduță
- 100 ml de ulei
- sare
- zahăr vanilat
Ingrediente pentru zeama mucenicilor:
- 2-3 litri de apă
- 350 gr zahăr
- 800 gr nucă măcinată
- 1 linguriţă de scorţişoară
- coaja de la o lămâie
- sare
- zahăr vanilat
- esenţă de rom
Mod de preparare:
Mai întâi pui făina într-un lighean şi sapi o groapă în ea. Acolo pui drojdia, apa, uleiul, zahărul vanilat şi sarea. Amestecă bine şi frământă, ca să obţii o cocă. Acoperă vasul şi lasă aluatul să crească. Întinde-l apoi pe masa de lucru, folosind un sucitor. Taie-l în fâşii mici şi modelează-le sub forma cifrei 8.
Pune apă la fiert. În momentul în care dă în clocot, pune mucenicii în ea. După câteva minute scoate-i cu o sită şi transferă-i în tavă de copt, tapetată cu hârtie. Sunt gata când prind o culoare rumenă.
Lasă-i aşa pe noapte, ca să se întărească. A doua zi se pune apă la fiert. Când atinge punctul de clocotire, pune în ea zahărul vanilat, coaja de lămâie, puţină sare şi o linguriţă de scorţişoară. Amestecă puţin în oală şi lasă să fiarbă puţin. În siropul pregătit poţi cufunda sfinţişorii, apoi presară nucă măcinată peste ei.
Cum fura Cătălin Scărlătescu mucenicii unei vecine
Iată ce făcea Cătălin Scărlătescu în copilărie, pe 9 martie:
„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luăm mucenicii. Erau atât de gustoşi!
Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuţite.
Spune-ne cum ți se pare rețeta de mucenici a lui chef Cătălin Scărlătescu! Nu uita că celebrul bucătar are și o rețetă de cozonac absolut delicios.
[ad_2]