vineri, martie 29, 2024
AcasăSocialNașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Ce nu ai voie...

Nașterea Maicii Domnului, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Ce nu ai voie să faci de Sfânta Marie Mică!

[ad_1]

Creștinii sărbătoresc astăzi, 8 septembrie 2021, Nașterea Maicii Domnului, o zi plină de tradiții în întreaga țară. Ziua este cunoscută în popor drept sărbătoarea de Sfânta Marie Mică. În această zi este și hramul bisericii-monument istoric de la Mănăstirea Hadâmbu, sărbătoare la care sunt așteptați mii de credincioși din întreaga țară

Astăzi, 8 septembrie 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante perioade de la începutul toamnei calendaristice. Sărbătoarea este și una foarte importantă pentru creștini, motiv pentru care este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie.
Sărbătoarea este marcată și de creștinii romano-catolici din întreaga lume. Cea mai veche menționare a sărbătorii Nașterii Fecioarei Maria provine dintr-un imn scris în secolul al VI-lea. Această sărbătoare ar putea să-și aibă originea în Siria sau Palestina, cândva, pe la începutul secolului al VI-lea, când, după Conciliul de la Efes (431), a avut loc o intensificare considerabilă a cultului Maicii Domnului, în special în Siria.

Viața Fecioarei Maria în Biserica creștină

Potrivit Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost stabilită în cea de-a opta zi de la începerea noului an bisericesc, întrucât cifra 8 simbolizează viața fără sfârșit. Potrivit Sfintei Tradiții, Drepții Ioachim și Ana au dus-o pe Maria la templu încă de la împlinirea vârstei de 3 ani, unde a rămas până la adolescență.
În tradiția creștină, Sfânta Fecioară Maria este cinstită așa cum se cuvine, întrucât aceasta a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus Hristos.

Tradiții de Nașterea Maicii Domnului

În calendarul popular, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă și este o zi plină de tradiții. Bătrânii spun că, în această zi, rândunelele pleacă spre țările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul își face simțită prezența. Tot în această perioadă au loc târguri si iarmaroace.
Din această zi se începe culesul viilor, al unor fructe și plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, dar și semănatul cerealelor de toamnă.

În unele zone ale țării, femeile care își doresc copii se duc la biserică și se roagă la icoana Fecioarei Maria. De ziua Fecioarei, creștinii aprind o candelă care arde întreaga zi, iar, în această zi nu se lucrează. Din această zi, plantele de leac își pierd puterea tămăduitoare. Casa în care arde candela la icoana Maicii Domnului va fi binecuvântată cu armonie și înțelegere și va fi ferită de foc, de vijelie sau de grindină.

Hramul Mănăstirii Hadâmbu, din județul Iași

Tot astăzi, mii de credincioși sunt așteptați și la hramul Mănăstirii Hadâmbu, lăcaș de cult situat în apropierea Municipiului Iași, în comuna Mogoșești – Iași. De Nașterea Maicii Domnului, pelerinii sunt așteptați la mănăstire pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a „Maicii Domnului cu Pruncul”, scoasă în curtea lăcașului.
Liturghia va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments