sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăCulinarNimeni nu ştia de ce rinocerii sunt transportaţi cu capul în jos!...

Nimeni nu ştia de ce rinocerii sunt transportaţi cu capul în jos! Specialiștii ne-au spus motivul

[ad_1]

Rinocerul Negru este o specie pe cale de dispariţie, dar şi una dintre favoritele braconierilor, fiind vânată masiv de către aceştia. Autorităţile au căutat de-a lungul timpului tot felul de modalităţi pentru protejarea şi salvarea rinocerilor, deoarece sunt îngrijorate ca această specie să nu dispară.

Pentru a salva această specie, specialiştii au luat decizia de a-i muta în rezervaţii naturale. Având în vedere gabaritul, mărimea animalelor şi agresivitatea lor, nu au cu ce să îi transporte, fără a se produce pagube. Autorităţile au găsit o metodă inedită pentru transportarea rinocerilor, chiar şi mii de km. Aceştia sunt tranchilizaţi și legaţi de glezne, ulterior fiind transportaţi cu elicopterul militar.

Această tehnică a fost utilizată prima dată în anul 2011, iar de atunci a rămas şi cea de bază. Chiar dacă multă lume consideră că este o cruzime şi că nu este normal ceea ce pățesc rinocerii, autorităţile asigură că este cea mai bună soluţie şi chiar nu este ceea ce pare, deoarece metodă de capturare este una blândă iar perioada în care rinocerii sunt sedaţi pe timpul transportului terestru este mai scurtă.

Cât de sigură este aceasta metodă

S-a tot discutat în ultimii ani dacă aceasta metodă de transport este periculoasă pentru rinoceri, în special că stau cu capul în jos. Cei de la Universitatea Cornell din New York au oferit răspunsul în urma unei cercetări. Verdictul specialiştilor a fost că nu că este doar o metodă bună de transport, dar este şi un vitală pentru aceştia.

„În urma studiului am constatat că suspendarea rinocerilor de picioare și transportarea lor pe cale aeriană este mai sigură decât am fi crezut vreodată”, a afirmat dr. Robin Radcliffe, lector superior în medicina sălbatică și conservare și primul autor al studiului.

În judeţul Iaşi, mistreţii sunt principala ţinta a braconierilor

Chiar dacă nu se compara cu rinocerii, mistreţii sunt la mare căutare de către braconierii ieşeni. De ani de zile se organizează diferite partide de vânătoare în mai multe zone ale judeţului.

Cu toate acestea, în mai multe sate din Iaşi situaţia a cam scăpat de sub control. În zonele comunelor Prisăcani, Comarna, Costuleni și Răducăneni există un număr mare de porci mistreţi şi deseori se întâlnesc şi căprioare, acesta fiind principalul factor pentru care apetitul vânătorilor este într-o continuă creştere. Cu toate că se organizează destul de multe partide de vânătoare, braconierii consideră cu nu este suficient, iar aceştia decid să încalce legea.

„Înainte, oamenii mai puneau capcane, șfacuri, acum se merge mai mult pe împușcat. Vânătorii autorizați sunt și cei mai mari braconieri. Motivul este simplu. Când mergi la o vânătoare autorizată trebuie să plătești dacă vrei să iei trofeul, nu poți împușca poate cât ai vrea și tot așa…”, a spus vânătorul. Există voci care spun că porcii împușcați la braconaj ar ajunge pe sub mână în comerț. Încă de la începutul acestui an, în comunele mai sus menționate s-ar fi braconat peste o sută de porci mistreți. Desigur, datele sunt pur estimative, însă asta este părerea paznicilor de vânătoare. „Peste o sută de porci s-au împușcat în zona Prisăcani-Răducăneni anul acesta. Cel puțin”, a spus un paznic de vânătoare.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments