[ad_1]
Noapte albă în coaliţia de Guvernare formată din USR-PLUS-PNL-UDMR. Totul a început în momentul în care premierul Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi proiectul Anghel Saligny (PNDL 3), proiect despre care cei din USR susţin faptul că sifonează bani pentru primarii liberali.
S-au trecut la ameninţări cu moţiunea de cenzură din partea celor din USR-PLUS, iar ca replică, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
De la ce a început scandalul dintre USR-PLUS și PNL, dintre Florin Cîțu și Dan Barna
Iniţial, şedinţa Guvernului României a fost programată să aibă loc miercuri după-amiază. În şedinţa programată, premierul Florin Cîțu a trecut pe ordinea de zi proiectul Anghel Saligny, un fel de PNDL 3. Acest lucru a stârnit nemulţumirea celor din USR-PLUS, iar Dan Barna a hotărât să suspende şedinţa de guvern.
Conform surselor de la acea dată, liderul USR-PLUS l-a ameninţat pe Florin Cîțu cu o moţiune de cenzură pentru că dorește să adopte o OUG în pofida faptului că nu există avizele necesare şi acordul Coaliţiei.
În replică, Florin Cîțu a transmis că proiectul va fi adoptat cu sau fără USR-PLUS şi a lansat chiar ameninţări voalate cu DNA-ul.
Klaus Iohannis iese într-o conferinţă de presă
Președintele Klaus Iohannis a ieşit în jurul orei 18.00 într-o conferinţă de presă în care îndemna la calm şi la echilibru. Președintele României a transmis un mesaj general spunând că românii au nevoie de reforme iar parlamentarii şi Guvernul trebuie să conlucreze pentru a oferi conaționalilor o bună guvernare:
„Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși linia de credibilitate a țării. În ciuda provocărilor legate de pandemia de Covid-19, anul acesta și anii următori sunt ani de construcție. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor. Oamenii s-au săturat de veșnicile promisiuni. Fac un apel către toate partidele: Să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Sunt conștient că ritmul reformelor nu e mereu cel așteptat.
USR-PLUS declară oficial că vor depune o moţiune de cenzură
Zvonurile s-au adeverit iar Dacian Cioloș şi Dan Barna, liderii USR-PLUS au declarat în mod oficial că au pe masa negocierilor toate posibilităţile inclusiv o moţiune de cenzură. De alfel, liderii USR-PLUS s-au întâlnit într-o şedinţă pentru a discuta viitorul Coaliţiei:
Am avut o discuție în partid și toate opțiunile sunt pe masă. Vom vedea cum evoluează ședința de Guvern. USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale…..Am propus niște amendamente pe care le-am transmis colegilor acum două ore și jumătate, despre cum sunt alocați acești bani și nu sunt dați discreționari.
Premierul Florin Cîțu vrea să țină ședința de Guvern cu secretarii de stat
Şedinţa de Guvern fusese amânată până la ora 19.00. USR-PLUS a precizat că va boicota şedinţa de Guvern. În replică, Florin Cîțu ar fi încercat să îi coopteze pe secretarii de stat PNL în şedinţă. Aşadar, în locul miniştrilor USR-PLUS ar fi trebuit să fie prezenţi secretarii de stat din ministerele respective.
În replică, USR-PLUS a emis un comunicat de presă prin care atrage atenţia asupra faptului că ceea ce vrea să facă premierul Florin Cîțu este ilegal pentru că un secretar de stat poate participa, în locul ministrului, la o ședință de Guvern doar cu acordul celui care ocupă portofoliul:
Lucrurile devin imposibile în Guvern după ce Florin Cîțu îl demite pe Stelian Ion
Lucrurile par să devină imposibile iar premierul Florin Cîțu se asigură de acest lucru. După ce a amânat şedinţa de Guvern din lipsa participării miniştrilor USR-PLUS şi din lipsa avizului Ministerului Justiţiei pentru Anghel Saligny, premierul iese şi declară că îl demite pe Stelian Ion. La câteva zeci de minute după demitere, Klaus Iohannis semnează ordinul de încetare a mandatului
Am luat o decizie necesară. Am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României”.
Ștelian Ion este un ministru care, din nefericire, nu a reușit să impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. (…) declara premierul Florin Cîțu
În aceste momente, atât Dacian Cioloș cât şi Dan Barna nu mai iau în calcul decât doar două scenarii. Aceștia au declarat, pe reţelele de socializare, că vor rămâne la Guvernare doar dacă premierul Florin Cîțu este schimbat din funcţie.
Totuşi, Biroul Permanent al PNL îşi reafirmă sprijinul pentru Florin Cîțu și nu cedează în fața celor de la USR-PLUS.
Notă: Este foarte important, pentru premierul Florin Cîțu demiterea lui Stelian Ion care nu a vrut să dea un aviz, pozitiv sau negativ pentru programul Anghel Saligny. În Guvernul României sunt două avize care trebuie obținute în orice OUG, înainte de a le adopta, restul fiind facultative. Ministerul Justiției și Ministerul Economiei sunt cele două instituții de la care trebuie în mod obligatoriu să ai un aviz
Ziua de joi ar putea aduce o criză politică fără precedent în ultimii ani, o criză politică ce se suprapune unei crize pandemice, economice dar şi într-un moment în care pe masa Guvernului ar trebui să se afle subiecte mult mai importante, cum ar fi scumpirea record a gazelor naturale şi a energiei electrice.
Vom reveni!
[ad_2]